Stig, Emil, William och Noa älskar att e-sporta.

Läger i e-sport på Växjö bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Under tre veckors tid finns möjligheten prova på e-sport i källarlokalen på Växjö bibliotek. Vi träffar fyra killar som älskar datorspel och särskilt Fortnite.

E-sport (elektronisk sport) är ett samlingsnamn för tävlingar som utförs på datorer eller i olika tv-spel och är den snabbast växande sporten i Sverige just nu. Ansvarar för det just nu pågående lägret i biblioteket gör Robert Bunjaku tillsammans med Tanja Lindgren.

– Det känns kul och viktigt att vi satsar på e-sport som utvecklas mycket nu. Vi vill att alla skall få en chans att prova på och här på biblioteket finns all utrustning som behövs, deltagarna behöver inte ha med sig något, säger Robert Bunjaku.

”Ett av världens största spel”

Favoritspelet bland många av dem som samlats på lägret heter Fortnite. Ett spel som släpptes 2017 och där 100 spelare går in till ett spel och ska försöka bli den sista överlevaren.

– Det är bland de största spelen just nu i världen så det är en stor community, man träffar ju ganska mycket nytt folk, säger Stig som är en av deltagarna på lägret. Han fortsätter:

– Folk tror ju bara att ”de sitter ju bara och spelar och skjuter saker.” Men man träffar massa nytt folk och har jättetrevligt.

Stora prissummor

Blir man tillräckligt bra på något spel inom e-sporten så finns det stora summor pengar att vinna. Det handlar om miljonbelopp. En av de svenskar som tjänat mest på e-sport genom åren heter Ludvig Wåhlberg och har tjänat runt tio miljoner kronor.

– Det finns andra roliga saker i livet... men det är knappt, säger Wilmer som tvekar inför tanken på en karriär inom e-sportens värld.

Vissa tider på lägret är reserverade för tjejer, med förhoppningen att introducera e-sportskulturen för fler tjejer, som är lite av en minoritet i sammanhanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.