Foto: Jessica Gow/ TT

Läkarföreningar: ”Måste tänka på att vi kommunicerar ”

Publicerad

En patientjournal är ett viktigt arbetsverktyg i sjukvården, där till exempel en läkare skriver vad ett symptom kan bero på. Men numera behöver läkare fundera mer över vad som skrivs, menar läkarföreningarna i Kalmar och Kronoberg.

– Från att ha varit ett arbetsredskap där vi skrev och gjorde tolkningar så måste vi nu tänka på att vi via e-journalerna också kommunicerar med patienterna, säger Olle Hollertz ordförande för Kalmar läns läkarförening.

Olle Hollertz får medhåll av Kronobergs läns läkarförening.

– En viss symptombild kan bero på flera saker och vi skriver ofta hur vi tänker. Det är inte bra om man slutar med det när patienten blir sjuk och möter en annan vårdgivare som kanske inte den förstår hur man tänkte, säger Johan Danielsson på Kronobergs läns läkarförening.

Vad kan vara ett exempel på vad man inte skriver?

– Man kanske inte skriver att man misstänker att det är en tumör för man är osäker på om det är en tumör. Om det skulle stå i journalen och patienten skulle läsa det hemma kan det skapa oro. Jag tror det kan finnas patientsäkerhetsrisker om man inte använder en journal som det är tänkt, säger Johan Danielsson.

– I journalen skriver en läkare information för att nästa vårdgivare ska veta hur första läkaren resonerat. Men om inte det kan skrivas i journalen på grund av oro för vad patienten ska läsa så är risken att journalens funktion urholkas, menar Johan Danielsson.

Olle Hollertz har också tankar och idéer om hur e-journalen kan utvecklas.

– När det här kom var det bara pappersjournalen som blev digital. Men jag menar att man skulle kunna utveckla det med och ha länkar till olika kunskapsbanker som 1177 och Fass, samt låta patiener själva kunna skriva i sin vikt och längd inför en operation till exempel, säger Olle Hollertz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.