Johan Danielsson, ordförande i Kronobergs läns läkarförening. Foto: SVT

Journaler på nätet skapar oro hos patienterna

Publicerad

Sedan drygt två år tillbaka kan patienter i Kalmar och Kronobergs län läsa sin journal på nätet via 1177. I grunden är det bra tycker Kronobergs läns läkarförening, men de är kritiska till att patienter kan läsa information i journalen innan en läkare har kollat den.

Det finns flera fördelar med att patienten kan läsa sin journal själv tycker Kronobergs läns läkarförening. Men de menar också att det finns patienter som blir oroliga över vad de läser i journalen hemma.

– När det gäller svårare tumörsjukdomar blir det rörigt i sjukvården när patienter direkt kan ta del av information utan ett personligt möte. De läser ord och kontaktar mottagningen och undrar vad det är. Det har hänt att patienter besökt akuten och krävt besked om vad som står, säger överläkare Johan Danielsson som är ordförande.

Har 14 dagar på sig

Enligt Region Kronoberg har en läkare efter ett patientbesök 14 dagar på sig att signera och granska innehållet i en patientjournal. Om patienten ska få besked om en allvarlig sjukdom kan läkaren under de 14 dagarna också hinna boka tid för personligt möte och kontakta rätt mottagning för att vid mötet kunna erbjuda behandling.

Men det blir problem när journalen kan bli tillgänglig för patienten innan den är signerad av läkare. Det händer att information till och med är felaktig, menar Kronobergs läns läkarförening.

”Kan vara felskrivningar”

– Man kan ta del av ovidimerade anteckningar som inte är godkända och där kan det vara felskrivningar. Till exempel kan en sekreterare ha missuppfattat något som läkare dikterat och då kanske det patienten läser inte ens stämmer, säger Johan Danielsson.

– På kirurgiska kliniken, som jobbar med olika tumörsjukdomar, har det här lett till ganska mycket extra jobb. Enligt information jag har fått är det nästan varje dag som patienter hör av sig för att de har frågor om saker de läst i journalen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.