Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg. Foto: Anne Torvinen/SVT

Fick cancerbesked utan läkarkontakt – ”Priset för transparens”

Publicerad

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Kronoberg, Per-Henrik Nilsson känner till flera fall där patienter fått cancerbesked när de läst sin journal på nätet, utan att först hunnit bli kontaktade av läkare.

Om journalen inte är läst och signerad av läkare ska detta inte kunna ske förrän efter 14 dagar, men om osignerad information kan läsas tidigare är det oklart hur det är tekniskt möjligt, menar han.

– Det har framförts av några att det går, men så fort jag kollar upp detta får jag veta att det inte går. Men sen påstås det ändå att det går. Det verkar som att det dyker upp fel i vissa lägen, jag tycker det är jättekonstigt, säger Per-Henrik Nilsson.

Läkare ska kontrollera

Region Kronoberg vill att en läkare ska ha 14 dagar på sig att godkänna en journal innan den kan läsas av patienten för att hinna boka tid med patienten om till exempel ett cancerbesked ska ges.

Även om det enligt Region Kronoberg inte ska vara möjligt att läsa information i journalen som inte är kontrollerad av läkare så förekommer det.

”Priset för transparensen”

Men Per-Henrik Nilsson menar att det någonstans är ett pris man får betala när journalen är tillgänglig för patienten via nätet.

– Om man läser sin journal är risken att man läser uppgifter man inte vill ha, det är priset man får betala för det. Jag har kännedom om ett par fall där patienter farit illa, där de fått besked om spridd cancer utan att vi hunnit informera, det är djupt beklagligt för de som råkar illa ut.

– Jag tycker inte att det är en optimal situation där patienten sitter hemma och läser det i journalen, men någonstans är det priset för transparansen och det är jättesvårt. Flertalet vill äga och kunna läsa sin journal och det är i grunden bra men för några patienter kan det som sagt bli mindre bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.