Läkare ska utbildas i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Linnéuniversitetet i Kalmar får en decentraliserad läkarutbildning.

Från vårterminen 2015 antas 20 studenter vid Linköpings universitet med delar av utbildningen i Kalmar från och med 2018. Vilket innebär att det inom loppet av några år kommer att finnas 100 läkarstudenter i Kalmar. Och från ansvarigt håll i Kalmar län var det lite av klang och jubel när avtalet mellan Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, landstinget i Kalmar län och i Östergötland presenterades.

– Det här är en historisk dag för oss, säger landstingsrådet Anders Henriksson (S).

Genom att Kalmar får en läkarutbildning räknar man från landstingets sida med att det kommer att bli lättare att rekrytera personal i framtiden.

– Vår ambition är att vi ska erbjuda bästa tänkbara kliniska utbildning som går att få i det här landet, säger Johan Rosenqvist sjukhuschef på länssjukhuset i Kalmar.

Avtalet i Kalmar presenterades på en presskonferens i dag. Rektorerna från berörda universitet var på plats under presskonferensen.

Även landstinget i Jönköping startar ett samarbete med Linköpings universitet. Från 2018 kommer 30 läkarstudenter att gå sina fem sista terminer i Jönköping.

Syftet med samarbetena är att kunna utbilda fler läkare i södra Sverige.

För två år sedan presenterades ett snarlikt förslag som också innebar att Kalmar skulle få en läkarutbildning. Det förslaget byggde på ett samarbete med Linnéuniversitetet, landstinget i Kalmar, Lunds universitet och region Skåne, men föll slutligen på att Lunds universitet inte fick fler utbildningsplatser. Och det är just ett utökat antal utbildningsplatser i Linköping som gjort att man från det hållet söker samarbete med Kalmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.