32 000 ton sopor ligger slängda på en industritomt i Marhult, Uppvidinge kommun. Foto: Privat

Uppvidinge kommun slipper ansvar för sopberget i Marhult

Uppdaterad
Publicerad

Uppvidinge kommun behöver inte längre kontrollera hur det miljöfarliga avfallet på industritomten i Marhult hanteras. Nu tar länsstyrelsen över som tillsynsmyndighet.

På en sågverkstomt i Marhult utanför Lenhovda ligger drygt 32 000 ton sopor slängda – och ingen städar bort dem. Tomten har varit föremål för en numera nedlagd miljöbrottsutredning, och kommunen har med alla tänkbara byråkratiska medel försökt få de nuvarande ägarna att ta sitt ansvar för soporna, som förutom att sprida en stank i samhället också orsakat en råttinvasion i byn.

Klassas som deponi

Hälften av soporna består av nermalda bildelar, kallat ”fluff”. När det regnar riskerar gifter att spridas från fluffhögarna, och vattnet kan komma att förorenas. Därför har kommunen haft en viktig roll som tillsynsmyndighet för att se till att högarna hanteras rätt.

Sopberget i Marhult

Men nu har mer än tre år gått sedan de giftiga nermalda bilderna hamnade i Marhult och därför tar Länsstyrelsen över ansvaret som tillsynsmyndighet eftersom soporna kan klassas som en deponi.

– Det är en jättelättnad! Det är mycket som händer med Marhult hela tiden. Det frigörs tid, och det finns annat som vi kan lägga den kraften på. Folk säger grattis här på jobbet, säger Karin Holst, förvaltningschef på miljö- och byggnadsnämnden. 

Inga snabba lösningar

Nu börjar jobbet för länsstyrelsen att komma fram till vem som bär ansvar för att ta hand om soporna.

– Detta är en udda fågel i våra ärenden. Vi kan inte ge ett löfte om snabba lösningar, hade det funnits en snabb lösning hade kommunen redan löst det, säger Anders Brännström, enhetschef på Länsstyrelsen Kronoberg. 

Ägare dömd till fängelse

De nuvarande bolagsägarna till tomten är en 58-årig man och en 53-årig man med ett omfattande belastningsregister. De hade planer på att städa bort soporna och förvandla området till en industripark. Men inget av det har hänt. Nu är båda männen dessutom inblandade i andra polisutredningar.

I slutet av augusti dömdes den 58-åriga mannen till 9 månaders fängelse för en grov stöld i Ångermanland. Den 53-åriga mannen är å sin sida åtalad för grovt penningtvättbrott och grovt bokföringsbrott gällande affärer för miljontals kronor.

– Det finns säkert utmaningar i ansvarsutredningen, konstaterar Anders Brännström.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet