En delad bild. Till vänster syns en tidigare djurskötarpraktikant på Ölands djurpark. Till vänster syns ett lejon som tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Säkerheten på Ölands djurpark var skitdålig”, säger tidigare djurskötareleven Iben. Hör henne och två andra vittna om händelser på parken. Foto: Ida Andersson/SVT

Lejon, lögner och krossade fingrar – hör djurskötarnas vittnesmål från Ölands djurpark

Uppdaterad
Publicerad

Språkförbistringar, tystnadsavtal och ensamarbete med farliga djur. SVT har pratat med flera källor som vittnar om allvarliga incidenter och säkerhetsbrister på Ölands djurpark redan innan dödsolyckan i augusti.

‍– Jag fick stänga in min kollega med ett lejon, berättar Mikkel Rasmussen. Hör honom berätta i klippet.

SVT har pratat med sju djurskötare som arbetat på Ölands djurpark mellan 2016 och 2022. De kommer från Danmark, Sverige och Rumänien. Tre danska djurskötare vill prata öppet – hör dem i klippet.

Arbetsmiljöverket har åtalsanmält parken efter dödsolyckan i augusti, och har tidigare kritiserat parken för att gällande rutiner inte följdes vid händelsen. 

Dödsolyckan på Ölands djurpark

”Går ut över säkerheten”

Men ett flertal källor säger till SVT att säkerheten var bristfällig långt före olyckan.

– Vi fick veta hur vi skulle skrika på hjälp i walkie talkien, men ingen regelrätt träning i vad vi skulle göra om något hände, säger en djurskötare.

‍Fler personer säger till SVT säkerheten höll en lägre standard på Ölands djurpark än andra parker de jobbat på. Ett exempel är att det var vanligt med ensamarbete i samband med rengöring hos rovdjur.

I stort sett alla källor som SVT haft kontakt med beskriver det som ett problem att många gästarbetare från exempelvis Bulgarien och Rumänien helt saknade kunskaper i engelska och svenska.

‍‍– Bristen på kommunikation går ut över säkerheten, säger Mikkel Rasmussen, som gjorde praktik på parken 2016.

Ljög för läkaren

Fyra personer uppger att de skrev på tystnadsavtal när de anställdes och att de upplevde det som ett totalt förbud mot att berätta om förhållandena på parken.

Djurskötareleven Niklas Pedersen berättar att det var med hänvisning till tystnadsavtalet som ledningen hotade att stämma honom om han berättade om hur han blev instängd med en tiger, i klippet berättar han också hur han uppmanades att ljuga för läkaren vid en handskada.

Efter dödsolyckan i augusti i år pågår en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott. SVT har sökt parkens ägare Barbro Hägg och driftschefen Richard Berglund. Via sin advokat säger de att de inte vill kommentera kritiken, så länge utredningen pågår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet