– Det är som alla kvinnosjukdomar, det glöms bort, säger Eva Elsrud.
Det var först när Eva Elsrud tittade på ett panelsamtal om sjukdomen på tv som hon började misstänka att hon hade lipödem. 2018 fick hon diagnosen av primärvården. Men, efter två läkarremisser och en egenremiss till kirurgen vid länssjukhuset i Kalmar, var det stopp.
– Jag fick beskedet att de inte kommer göra några operationer på mig. Det är ingen där som har tittat på mig eller pratat med mig, säger Eva Elsrud och fortsätter:
– De säger att man måste banta, att man är för fet. Men för mig hjälper det inte att lägga om kosten eller ändra träningsvanor.
Betalade själv 330 000 kronor
– Sjukvården sa att jag fick vända mig till privata aktörer.
Eva Elsrud valde att göra så. Hon belånade huset, tog ut pensionspengarna, skapade en insamling på sociala medier och tog emot lokala donationer. På det sättet fick hon ihop de drygt 330 000 kronorna som operationerna kostade.
– Jag åkte upp till Uppsala totalt fyra gånger och gjorde de här fettsugningarna.
Var det värt pengarna?
Jag ångrar inget. Hade jag inte gjort det så hade jag nog tvingats bli sjukpensionär och få ta hemtjänst, säger Eva Elsrud.
Region Kalmars hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist säger till SVT att man i dagsläget inte erbjuder fettsugning vid lipödem, eftersom det saknas nationella riktlinjer och vetenskapliga underlag.
Startade förening
I samband med att Eva Elsrud fick sin diagnos startade hon och fyra bekanta föreningen Lymf Kalmar län. Föreningen har bland annat som mål att få sjukvården att erbjuda operationerna.
– Jag tror nästan alla mina döttrar har lipödem. De ska inte behöva betala de här pengarna själva. Det ska ingå i vården om det är så att man behöver det, säger Eva Elsrud.
Vad är Lipödem?
• Lipödem är en kronisk sjukdom i fettvävnaden som nästan enbart drabbar kvinnor. Sjukdomen bryter vanligtvis ut när kvinnor genomgår större hormonella förändringar, som i puberteten, under graviditet eller i klimakteriet.
• Vid lipödem ökar kroppens fettceller i storlek vilket gör att omfånget av framförallt stuss och ben ökar medan överkroppen har kvar samma storlek.
Källa: Johanna Falck, Hälsohögskolan vid Jönköping University.