Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hittills har ett hundratal personer skickat in en ansökan. Foto: SVT

Ljungbys lösning på schemastrulet: Personal som bara jobbar helg

Uppdaterad
Publicerad

Förkorta arbetsveckan till 27 timmar och behåll heltidslönen – det erbjuder Ljungby kommun arbetstagare inom vård- och omsorgen som kan tänka sig att jobba under helgerna. Hittills har ett hundratal personer skickat in en ansökan, och drygt lika många hade behövt anställas för att få ihop schemat.

Erbjudandet om helgtjänstgöring grundar sig i att kommunen måste anpassa schemat efter de nya EU-direktiven med krav på elva timmars vila per dygn mellan varje arbetspass. Delade turer och längre helgpass kommer därför försvinna och det innebär stora schemaförändringar i höst.

Ett hundratal nya medarbetare behövs för att klara av bemanningen inom vård- och omsorgen i Ljungby. En del av lösningen på problemet blev att annonsera efter personal som arbetar färre pass men under desto mer obekväm arbetstid.

– Det har varit ett stort intresse och en väldigt bra början. De som söker kan jag tänka mig är barnlediga och vill jobba helg, för att det passar in i livet just nu, säger socialchef Camilla Denker.

Socialchef Camilla Denker och ordförande för personalutskottet i Ljungby kommun, Marcus Walldén (M). Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Den 1 oktober träder de nya direktiven på plats och därmed börjar det nya schemat rulla igång. Ljungby kommuns plan initialt var att följa SKRs riktlinjer om hur direktiven om dygnsvilan kan tolkas, men efter att SKR inkom med ett sent förtydligande av vad dygnsvilan innebär kastades planeringen omkull.

Kommunen fick då ta till en nödlösning – och meddelade berörda medarbetare att de behöver ta fler helgpass för att få ihop tillräckligt med personal till äldreomsorgen, hemtjänsten och särskilda boenden. Beslutet kom i slutet av augusti och har kritiserats av personalen.

– Jag förstår kritiken. Men jag som ordförande i personalutskottet måste vara modig och pröva andra beslut som vi inte tagit tidigare, säger Marcus Walldén (M).

Flera enheter, som Ljungsätra och Björkäng i Lidhult, har samlat in protestlistor, och det har fått politikerna att ta upp frågan för omprövning.

Hur länge ska undersköterskorna behöva bita ihop?

– Jag har inget svar på det. Vi jobbar febrilt. Ha is i magen, säger Marcus Walldén (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet