Uppkörningstiden för ambulansen till norraste delen av Öland kommer nattetid bli över en timme, berättar ambulanssjukvårdaren Stefan Svensson. Hör honom berätta i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppkörningstiden för ambulansen till norraste delen av Öland kommer nattetid bli över en timme, berättar ambulanssjukvårdaren Stefan Svensson. Hör honom berätta i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT Småland

Ambulanssjukvårdaren i Löttorp: Kommer ta minst ett år att rekrytera

Publicerad

Utan nattbemanning kan framkörningstiden för ambulansen till boende på norra Öland bli upp till en timme. Och planen att snabbt rekrytera personal till Löttorp för att återinföra nattbemanningen tror inte Stefan Svensson, ambulanssjukvårdare i Löttorp på.

Han har jobbat 20 år på ambulansstationen i Löttorp, och ofta 24-timmarspass. När schemaändringen träder i kraft 1 oktober flyttar han ner till ambulansstationen i Borgholm istället, och ersätts av dagpersonal. Natten lämnas obemannad. Något som enligt honom kan få stora konsekvenser för de boende på norra Öland.

Hör honom berätta mer i klippet.

”Inte klart det första året”

Regionen har som plan att på sikt återigen ha stationen bemannad även nattetid, men det hänger på att man lyckas rekrytera de 30-40 ambulanssjuksköterskor som behövs för att fylla luckorna i schemat.

– Jag tror inte det kommer att vara klart inom det första året, jag skulle tippa på 1,5-2 år kanske, säger Stefan Svensson.

Framför allt handlar det om att det är så pass många nya som ska anställas och att dessa i sin tur kan behöva utbildning som också kan ta tid. Stefan Svensson är kritisk till att Region Kalmar inte skött schemaövergången på ett smidigare sätt.

– Det hade ju varit enklare om man gjort det här på ett år, så man haft personalen innan man sätter det till verket.

Regionrådet: Följer frågan noga

Regionrådet Mattias Adolfsson (S) säger till SVT att rekryteringsprocessen kommer att vara klar betydligt snabbare än vad Stefan Svensson tror. Men hur snabbt det kommer att gå , och hur länge norra Öland får stå utan nattbemannad ambulans, vill han inte spekulera i.

– Vi jobbar för att så snart som möjligt få igång en bemanning nattetid i Löttorp, politiken följer frågan väldigt noga för att denna perioden ska bli så kort som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.