Lina Grund, glasforskare på RISE, berättar i klippet om försöken och hur hon ser på framtiden. Foto: SVT

Lyckad återvinning av bly i glas – nästa mål är storskalighet

Uppdaterad
Publicerad

Glasforskaren Lina Grund är mycket nöjd med försöken att utvinna giftigt bly ur glasdeponierna i Glasriket.  

Om fem år tror hon att metoden kommer att fungera i full skala. 

Runt om i Glasriket finns det avfallshögar, deponier, med giftigt glas från glastillverkningen. Det handlar om cirka 100 000 kubikmeter glas och en del av glaset läcker giftiga tungmetaller, bland annat bly. 

Blyet är skadligt för såväl människa som natur, och därför pågår vid Glassfactory i Boda i Nybro kommun försök att separera ut blyet från glaset. Ett första försök som blev klart nu i början av maj visar att det går.

– Det var över förväntan. Jätteskönt att vi kunde se att blyet hade hamnat i botten av degeln, precis som vi förväntade oss. Det stämmer med det vi sett på labbskalenivå, säger Lina Grund, glasforskare på RISE.

Viktig få bort tungmetaller från naturen

Vinsten med att utvinna bly från deponiglaset är dubbel. Dels blir man av med giftigt glas i deponierna som kan läcka ut tungmetaller i naturen, dels går det att använda både blyet och det smälta glaset som ny råvara. 

Det har pratats om att utvinna metaller ur skrotat glas länge, kanske tio år, men inget har gjorts. Förrän nu. 

– Mycket har hänt under tio år. Nu är samhället redo. Världen är redo för att mer tänka cirkulär ekonomi, säger Lina Grund. 

Nu fortsätter projektet och i sommar ska man genomföra ytterligare en provsmältning, denna gång i Målerås. Tanken är att sedan kunna skala upp det och hitta en industriell process. 

– Det gäller att få det att funka i stor skala, väldigt stor skala. Om jag tänker när det ska kunna bli verklighet, så om fem år kanske, säger Lina Grund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.