Tidöpartiernas förslag om anmälningsplikt har mött motstånd från flera håll. Det finns ännu inget skarpt förslag på bordet, men ändå har flera regioner och kommuner tagit ställning. Senast i raden är Kalmar kommun, som följer Göteborgs exempel att ta frågan ett steg längre, från ord till ett konkret politiskt förslag.
Under torsdagen presenterade majoritetsstyret ett förslag om att kommunanställda inte kommer drabbas av sanktioner från kommunens håll, om de anger papperslösa vid ett införande av informationsplikt.
– Våra medarbetare känner en stor oro inför det här. Undersköterskor eller pedagoger ska inte riskera att bli av med sitt jobb om de inte efterföljer den här lagen i framtiden. Men det handlar också om en människosyn som vi inte kan ställa oss bakom, säger kommunalråd Liselotte Ross (V)
Kritik från oppositionen
I förslaget står det även att kommunen inte förväntar sig att medarbetarna ska lyda under plikten vid ett eventuellt införande av en lag om informationsplikt. Personalen förväntas alltså att trotsa lagen, om en sådan skulle införas. Det kritiseras av oppositionsrådet Christopher Dywik (KD).
– Jobbar man i Kalmar kommun då ska man följa svensk lag oavsett vad man tycker om lagen, säger han.
Majoritetens förslag om ett eventuellt lagtrots kommer tas upp på kommunstyrelsens sammanträde den 3 oktober.
Hör oppositionsrådets och kommunalrådets argumentera i klippet ovan.
Anmälningsplikt för offentligt anställda
Regeringen ger nu en redan pågående utredning i uppdrag att se över om kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
Utredaren ska också se över vilka konsekvenser det kan få om man inte följer anmälnings- eller informationsplikten. Undantag från den kan bli aktuella, till exempel inom sjukvården.
Ett delbetänkande ska presenteras i januari och slutbetänkandet i september nästa år.
Källa: Regeringskansliet, TT