En dom i migrationsöverdomstolen från januari i år gör det lättare för anhöriga till flyktingar att flytta till sin familj i Sverige. Domen säger att det numer ska räcka med ett DNA-test.
Regeringens satsning gör att de nyanlända också kommer att omfattas av etableringsreformen och miljonerna ska gå till de kommuner som tar emot anhöriga till invandrare.
-Det är positivt att många familjer, främst från Somalia, nu kommer att kunna återförenas. Det är bra för individerna och det är bra för integrationen, säger integrationsminister Erik Ullenhag i ett pressmeddelande.
”Löser inte allt”
Men i Växjö och Nässjö, som räknar med anhöriginvandring, är man skeptiska till om pengarna kommer att räcka.
Bo Frank är moderat kommunalråd i Växjö kommun.
-Det här löser långt ifrån allt. Många av somalierna som kommer har extremt dålig utbildningsbakgrund och kommer vara beroende av socialbidrag under lång tid. Kommunen kommer att ha en ökade kostnad i mellan 10 och 15 år.
Växjö kommun har gjort en beräkning att det kommer runt 500 somaliska flyktingar till kommunen nästa år. Ökningen beror på att en dom i migrationsöverdomstolen öppnar upp för att det ska räcka med DNA-test för att bevisa familjeband.
”Staten ska stå för notan”
I Nässjö säger kommunstyrelsens ordförande Bo Zander (S) att det är en positiv signal, men man väntar med glädjetjut innan man fått svart på vitt hur pengarna kommer att fördelas.
-Om vi ska vara nöjda vill vi ha full kostnadstäckning från staten, det är de som bestämt reglerna och då ska de också stå för notan.
-Jag gav min ekonomichef i uppgift att kolla hur mycket pengar Nässjö kommer att få, men det gick inte eftersom det ännu inte finns något tydligt regelverk för detta, i alla fall inte som vi känner till, säger Bo Zander till SVT.