– Någonstans måste vi börja. Vi har pratat länge nog om att vildsvinskött måste bli populärare på matbordet för att jakttrycket ska öka. Det här kan skapa ringar på vattnet om kommunerna följer efter och privatkonsumenterna inspireras att lägga vildsvinskotletter på grillen där hemma, säger Pär-Gustav Johansson (M), oppositionsregionråd.
Jägareförbundet ser positivt på förslaget eftersom det ökar tillgängligheten på viltkött.
– Det är väldigt bra om man får ut mer vildsvinskött på marknaden. Det är en fantastisk råvara och resurs, säger Fredrik Zethraeus, jaktvårdskonsulent.
Kan trigga jägarna
Han ser också en vinst i att jägarna kan få bättre betalt för de vildsvin som skjuts om efterfrågan ökar.
– Om motionen klubbas igenom och kanske också skolor börjar servera vildsvin så ökar efterfrågan. Då behövs fler vildsvin, vilket kan göra att ersättningen till jägaren också går upp.
I dag måste allt vildsvinskött som säljs passera en vilthanteringsanläggning för att eventuella trikiner ska upptäckas. Jägareförbundet och Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har dock lämnat in ett förslag till regeringen om att tillåta småskalig försäljning av vildsvinskött utan att det passerar en vilthanteringsanläggning.
Viltolyckorna kan påverkas
Moderaterna ser även att en ökad efterfrågan på vildsvinskött skulle bidra till att trafikolyckorna med vildsvin minskar.
– Viltolyckorna i länet har dubblerats över en tioårsperiod. Viltstängsel i alla ära, men det mest effektiva och hållbara sättet att få ner antalet vildsvinsolyckor är att skjuta fler vildsvin.