Foto: Polisens förundersökning

Mordbränderna i Ankarsrum – nu är rättegången igång

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen startade rättegången vid Kalmar tingsrätt mot den man som häktades den 28 augusti i år skäligen misstänkt för två fall av mordbrand i Ankarsrum i Västerviks kommun.

Det var under natten mot tisdagen den 25 augusti i år som polisen grep en 40-årig man misstänkt för mordbrand efter att en villa i Ankarsrum brunnit ner till grunden.

Det var den misstänkte mannen själv som larmade. Det var andra gången har ringde till SOS Alarm den dagen. Tidigare hade han ringt och sagt att han såg rök från fotbollsplanen i Ankarsrum men det visade sig vara falskt alarm.

– Jag skämdes fruktansvärt mycket efteråt, säger mannen under rättegången.

Skulle flytta från huset

Mannen misstänks också ligga bakom en garagebrand i början av sommaren. Garaget fanns på samma fastighet som tidigare hade brunnit. Även denna gång larmade 40-åringen 112. Branden orsakade inte stora skador men den rubriceras som mordbrand.

Oklart hur branden startade

Mannen nekar till anklagelserna om mordbrand, men erkänner sig skyldig till att ha ringt in det falska larmet.

De tekniska undersökningarna har visat att branden i garaget var anlagd. Hur branden startade i villan har inte gått att fastställa eftersom brandskadorna var så omfattande.

Tändvätska på strumporna

Under rättegången tryckte kammaråklagaren Patrick Sonevang särskilt på att någon form av tändvätska fanns på strumporna som 40-åringen hade på sig kvällen när villan började brinna. Mannen vet inte hur vätskan hamnade på hans strumpor.

Mannens försvarsadvokat lyfte fram att det skett ett flertal bränder i Ankarsrum de senaste åren. Flera av dem inträffade innan hans klient flyttade till orten och när han satt häktad skedde ytterligare en brand. Det menar försvaret visar att det finns en alternativ gärningsman.

Rättegången återupptas på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.