Högsta domstolen kommer pröva om det var fel att bygga hus med så kallad enstegstätad fasad. Utslaget får betydelse för tiotusentals villaägare.
Ärendet, som HD beviljat prövningstillstånd, rör 32 villor i skånska Svedala som byggdes av Myresjöhus mellan 1999 och 2003 och som senare blivit fuktskadade.
– Det Högsta Domstolen kommer att pröva är om den aktuella huskonstruktionen är felaktig eller inte, säger Nils Petersen, advokat och den som företräder de 60 fastighetsägarna i Svedala.
Slagregn och kraftig vind
Först fälldes Myresjöhus i tingsrätten som inte ansåg att bolaget inte lyckats visa att de inte varit vårdslösa när de valde byggmetoden. Men Göta hovrätt friade för ett år sedan hustillverkaren eftersom byggmetoden ansågs vara fackmannamässig då husen byggdes.
– Tekniken har använts på 90-talet i USA med förödande resultat, liknande det vi sett i Sverige, säger Nils Petersen. Skadebilden är generellt densamma på likande hus. Slagregnsutsatta lägen i kombination med kraftig vind, som i sydsverige, gör att fukten tränger in i husen och kommer sen inte ut, säger Petersen.
Byggföretagen menar å sin sida att de gjort enligt branschnormerna, säger Petersen.
– Vi menar att det inte går att resonera så, som totalentreprenör har man ändå hela ansvaret, menar Nils Petersen.
Kan handla om miljardbelopp
Om HD slår fast att metoden var felaktig banar det väg för villaägare att ansöka om skadestånd.
– Det blir i såfall kostsamt eftersom det handlar om skador för miljardbelopp, menar Nils Petersen. Det handlar om att riva den gamla fasaden och byta ut skadade delar, säger han.
I Sverige har nästan 22.000 småhus och ytterligare 144.000 bostäder i flerfamiljshus byggts med enstegstätad fasad.
KO står bakom
Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson står bakom fastighetsägarna i tvisten och står bakom den advokathjälp i form av Nils Petersen som företräder villaägarna i HD.
– Jag välkomnar HD:s beslut. Frågan har ett stort principvärde och det är därför jag vill se ett avgörande i högsta instans. Kan verkligen en entreprenör ducka för allt ansvar när byggtekniken som använts uppenbarligen är helt undermålig. Det är det vi nu hoppas få ett svar på, säger Gunnar Larsson i en kommentar.
Två av de fastigheter som tidigare var med i prövningsansökan har nu tagits bort från ansökan. Enligt Nils Petersen har fastighetsägarna fått viss ersättning från en byggfelsförsäkring och efter det dragit sig ur.