Kajsa Gissleholm, back i Göteborg och Ella Zetterstedt, lagkapten, ser fram emot att spela TV-Pucken. Foto: SVT

Hockey på hög nivå när sista Stålbucklan avgörs i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

I dag drog Stålbucklan, som är en ishockeyturnering för tjejer, igång i Sunnerbohovshallen i Ljungby. 305 lag från hela landet möts för att göra upp. Turneringen som pågår till söndag är den sista Stålbucklan som spelas. I september är det TV-pucken som gäller även för tjejerna.

Drygt 300 aktiva ishockeyspelare kom i dag med bussar till Sunnerbohovshallen i Ljungby. Det är landets allra bästa spelare, mellan 14 och 16 år gamla, som möts på isen i Ljungby. Från och med i höst kommer det inte att spelas fler matcher i den turneringen utan då får även tjejerna spela i TV-Pucken, som tidigare varit enbart för killar. Ella Zetterstedt från Göteborg är lagkapten. Hon har ingen förklaring till varför det har tagit så lång tid att få spela med killarna.

”Intressantare med killhockey”

– Jag vet inte riktigt varför det är så. Det är ju många som tycker att det är intressantare att titta på killhockey. Tjejhockey är ju samma sak så jag tycker att det är jättebra att dem har ändrat  till TV-pucken till nästa år, säger Ella Zetterstedt.

Ljungby

Väntat i 60 år

Att det har tagit hela 60 år innan tjejerna har släppts in och kan mötas på lika villkor som killarna i TV-pucken det tycker Anders Larsson som är ordförande i Svenska Ishockeyförbundet är en lång tid.

Nästa säsong spelar killar och tjejer ihop

– Det känns väldigt viktigt att vi tar det här steget. TV pucken är 60 år, en riktig tradition i svensk pojkhockey. Från nästa säsong så blir TV-pucken för både tjejer och killar och det känns helt rätt och i tiden, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

Förutom spel i Ljungby så spelas det ishockey även i Rydaholm, Diö och Alvesta. Finalen spelas i Ljungby på söndag och den sänds direkt i SVT klockan 14.05.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet