Under 1970-talet var han anställd av Länsstyrelsen i Kalmar. Nu är han sedan länge pensionär, men intresset och engagemanget för naturen och eken finns kvar.
– Det känns helt otroligt med alla tusentals besökare som varje år kommer hit och beskådar den fantastiska kvilleken. Det har också varit filminspelningar här, bland annat har Vilgot Sjöman spelat in två av sina ”nyfiken” filmer här.
Stålband runt eken
Det har genom åren gjorts många räddningsinsatser för att rädda ”livet” på eken. För 70 år sedan spändes ett stålband runt hela stammen för att eken inte skulle dela på sig.
– För mer än tio år sedan var det en man som med sin bågfil kapade stålbandet, men det är sedan länge ersatt av ett annat stålband som håller ihop trädet så att det inte kan dela på sig.
Vissa år har det skett konstlade bevattningar. Men om det har gjort någon riktig nytta är det svårt att veta. Eken är omkring 1000 år gammal och lever ändå på randen av vad som är möjligt. Det var troligen under medeltiden eken slog rot här. I dag är eken nästan helt död, förutom några enstaka gröna kvistar. Men eken kommer stå kvar här länge, även efter att den är helt död tror Torsten Ungsäter.
– Den kommer att stå här som ett monument i kanske upp mot hundra år, säger han.
Kvilleken
- Kvilleken, även kallad Rumskullaeken, kan vara Sveriges äldsta ek. Den bedöms vara cirka 1 000 år gammal, men någon exakt åldersbestämning går inte att göra.
- Omkretsen, 13 meter i brösthöjd, gör den till Sveriges grövsta ek.
- Den står i naturreservatet Kvill, cirka två mil nordväst om Vimmerby.
- Eken är helt ihålig och hålls ihop av ett elastiskt band.
- Tidigare var det många som klättrade i eken, men det är numera förbjudet för att förhindra skador på barken.
Källa: Länsstyrelsen Kalmar län/TT