• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Omtalade stenhögar blir en fråga för riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Stenmurar och stenhögar på, eller i närheten av, brukad mark har länge varit skyddade av det så kallade biotopskyddet. En stenhög som någon har placerat på sina ägor blir efter ett år enligt gällande regler skyddad enligt lag och får inte flyttas. Nu har en motion om att ändra lagen lämnats in till riksdagen.

Det är centerpartisterna Rickard Nordin och Niels Paarup-Petersen vill göra det lättare för markägare att flytta stenhögar som är äldre än ett år – något som i dag är förbjudet på grund av biotopskyddet.

– Dagens regler är helt vansinniga. Man har inte förstått hur verkligheten fungerar för våra jord- och skogsbrukare, säger Rickard Nordin (C) som är klimat och energipolitisk talesperson för Centerpartiet.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om bland andra lantbrukaren Viveka Fransson utanför Växjö och hennes kritik mot att hon inte fick lov att flytta ett stenröse på sin mark.

Vill göra det lättare att flytta stenarna

Det ligger stenhögar på olika ställen på landsbygden över hela landet. Många av dem ligger olämpligt till och behöver flyttas. Det Rickard Nordin och Niels Paarup-Pedersen vill få till med sin motion är att dessa stenhögar ska kunna flyttas även efter en längre tid än två år.

Samtidigt är den biologiska mångfalden viktig, enlig Rickard Nordin(C):

– Det är otroligt viktigt med skydd för den biologiska mångfalden. Därför ska stenmurar och stengärdsgårdar som har funnits på platsen länge fortfarande innefattas av biotopskyddet. Men att efter redan ett år klassa en stenhög som skyddad är orimligt för verksamheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.