• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2020 träffade SVT Småland Viveka Fransson som lagt stora stenar på hög, då omfattades de plötsligt av biotopskyddet och fick inte flyttas. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Hon lade stenar i en hög – nu får hon inte flytta på dem

Uppdaterad
Publicerad

Alla stenmurar som ligger på jordbruksmark är enligt lag skyddade av det generella biotopskyddet och får inte rivas eller ändras. Samma skydd gäller en vanlig stenhög, något som många inte känner till.

Viveka Fransson är lantbrukare på Kronobergs kungsgård strax utanför Växjö. På fastigheten finns många stenmurar och stenrösen som omfattas av det generella biotopskyddet, och därmed är skyddade enligt lag. Viveka har även några tillfälligt placerade stenhögar på sin åker som omfattas av samma starka skydd.

– Vi har lagt stenarna här eftersom vi inte visste var vi skulle göra av dem under vår- och höstbruk. Vi hade tänkt att vi kanske behöver dem lite längre fram, säger Viveka Fransson.

Nya stenhögar skyddade

Att en helt ny hög med stenar på jordbruksmark har samma skydd som en äldre stenmur och inte får flyttas, är något som inte alla känner till.

– Jag tror inte att det är många som känner till det här, konstaterar Viveka Fransson. Vi har tänkt hela tiden att vi inte ska lägga några nya stenar på gamla stenmurar, stenrösen och åkerholmar. Istället har vi lagt stenarna här i en hög. Nu får vi tänka om. Det här kommer att ställa till med stora problem.

Inventeras varje år

Det finns många arter som håller till i stenrösen och i stenmurar. Både växter och djur trivs i en solbelyst samling av stenar. En stenmur och en hög med stenar kan vara ett säkert ställe för dessa arter.

Varje år inventerar länsstyrelsen att biotopskyddet följs och att värdefulla stenmurar och stenrösen inte blir förstörda. Karin Kanterud är naturskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Kronoberg och hon förstår att det kan uppstå problem om stenarna ligger i vägen.

– Man kan få dispens för att ta bort stenmuren om man har ett särskilt skäl, säger hon.

Med jordbruksmark avses odlingsmark, betesmark och igenvuxen mark som lätt går att återställa till jordbruksmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.