En skiss av den nya detaljplanen. Foto: Västerviks kommun

Västerviks sjukhus kan bli fyra gånger så stort

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhuset i Västervik ska bli större och modernare. Det framgår av den nya detaljplan som presenterades under tisdagen.

Bakom detaljplanen står Region Kalmar län och Västerviks kommun. Planen innehåller nya sjukhuslokaler som kan bli fyra gånger så stora som de nuvarande.

I dag sträcker sig befintliga byggnader, inklusive den nya psykiatrin som är under uppbyggnad, sig över cirka 25 000 kvadratmeter. Utbyggnaden av området ska fördelas på tio etapper och motsvarar nybyggnation på cirka 98 000 kvadratmeter.

Västervik

– Detaljplanen innehåller den allra största om- och nybyggnationen i ett och samma område som vi haft i Västervik på många år. Arbetet är väldigt komplext med bland annat byggnadernas påverkan på stadssilhuetten och riksintresset för kulturmiljövården, säger Marcus Åberg, planarkitekt på Västerviks kommun.

Gamla detaljplanen inte tillräcklig

Detaljplanen inkluderar även en anpassning av lokalerna för Ellen Keyskolan under förutsättning att kommunen och regionen kan enas om ett övertagande av skolbyggnaden.

2019 togs beslutet att en ny detaljplan skulle tas fram för sjukhusområdet eftersom den nuvarande inte räckte till för att möta utvecklingsbehovet av området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet