• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Sandra Strandh på Livsmedelsverket varför de sänker gränsvärdena för PFAS och varför PFAS är hälsofarligt. Foto: pressbild/TT

Snart införs nya gränsvärden för PFAS i dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Den första januari 2023 väntas Livsmedelsverket nya föreskrifter om dricksvatten träda i kraft. Det betyder bland annat att gränsvärdet för PFAS sänks kraftigt och att det är hög tid för kommuner att se över vilka PFAS-halter de har i sitt dricksvatten.

De nya gränsvärdena kommer gälla för PFAS 4 och PFAS 21. När det gäller PFAS 4 så sänks gränsvärdena kraftigt, från 90 till fyra nanogram per liter vatten.

– Så många människor som möjligt ska kunna dricka vatten i Sverige under hela sin livstid utan att det ska innebära några risker för hälsan, säger Sandra Strandh, statsinspektör på avdelning säkra livsmedel på Livsmedelsverket.

Det finns över 4700 PFAS-ämnen, och gemensamt för dem är att de inte finns naturligt i miljön och att de är svåra att bryta ner. Ämnena tros ha skadlig effekt på både människor och miljö och det pågår mycket forskning kring det. Nyligen visade en forskningsstudie att PFAS påverkar vårt immunförsvar

En av tre kommuner har analyserat dricksvattnet 

Livsmedelsverkets kartläggning av PFAS i dricksvatten från 2020 visar att fler kommuner behöver analysera sitt dricksvatten. Av landets 290 kommuner svarade 261 på enkäten, men bara 86 av kommunerna hade genomfört analyser.

I enkätsvaren framgår det att fyra kommuner i Kronoberg och Kalmar län har mätt upp högre halter av PFAS 4 än de nya riktlinjerna på fyra nanogram per liter vatten. Det är Ljungby, Västervik, Växjö och Uppvidinge. 

– De här nya gränsvärdena för PFAS ingår i nya regler som börjar gälla vid årsskiftet, men för nya ämnen, som PFAS, finns en övergångsperiod. Det innebär att kraven kommer att börja gälla första januari 2026. Om man inte sett över vilka PFAS-halter man har, så bör man göra det nu, säger Sandra Strandh.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.