Nya fynd vid Sandby borg tyder på att människor vistats utanför borgen bara några hundra år efter massakern. Foto: Tindra Englund

Nya fynd vid Sandby borg

Uppdaterad
Publicerad

Studenternas utgrävning pågår även under nästa vecka. Men de har redan hittat flera nya fynd som tyder på att människor vistats utanför borgen bara några hundra år efter massakern.

Utgrävningarna vid Sandby borg har fått stor uppmärksamhet runt om i världen och många har förfasats över brutaliteten i massakern på 400-talet. Nu indikerar nya fynd att människor faktiskt vistades utanför borgen bara 100-150 år efter den brutala massakern.

– Vi har inte  bara hittat föremål utan även lämningar i form av stolphål och eldstäder och sånt som antyder att det fanns byggnader här ute vid den tiden. Det känns väldigt märkligt, men samtidigt skulle det kunna förklara några av de kronologiskt senare fynden som vi tidigare hittat inne i borgen, säger Ludvig Papmehl-Dufay som är arkeolog och håller i utgrävningarna.

Sandby Borg

Gräver utanför borgen

Utgrävningen som nu pågår är den första utgrävningen som görs utanför borgen och arkeologerna tror nu att de har hittat lämningar från flera olika epoker både innan borgen byggdes och efter den stora massakern.

– Bland annat har vi hittat ett halvmeter tjockt gruslager som påförts av människor och under det så hittade vi fler eldstäder och också lite föremål och djurben och så. Vi antar att gruset användes för att jämna ut och torrlägga i samband med borgbygget, vilket gör att vi tror att det vi hittat under gruslaget är från tiden före borgen.

Fynd från efter massakern

Men ännu mer spännande är alltså de yngre lämningar som hittats ovanpå gruslagret. Lämningar som arkeologerna tror är yngre än massakern.

– Direkt under grästorven hittade vi en del djurben och järnfynd och en del hantverksrealterade föremål som vi inte riktigt vet hur gamla de är, men det finns en del som tyder på att de skulle kunna vara från 100 eller några 100 år efter det att borgen slutade användas.

Ludvig Papmehl-Dufay Foto: Tindra Englund

I samband med massakern i Sandby borg skedde det en ganska stor befolkningsminskning på Öland och Ludvig Papmehl-Dufay gissar att detta skulle kunna innebära att människor som kom till platsen ett par hundra år senare faktiskt inte visste vad som hänt där vilket gjorde att de såg det som en användbar plats.

– Om man leker med tanken att det faktisk tär människor som inte vet att det ligger 200 lik här inne så kan det ju vara en plats som går att använda till saker och antagligen stod muren fortfarande kvar även om husen rasat in, säger Ludvig Papmehl-Dufay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sandby Borg

Mer i ämnet