Tidigare uppskattades den totala mängden avfall på sågverket till över 10 000 ton, varav drygt 6000 ton klassades som farligt avfall från de giftiga högarna med nermalda bildelar. Nyligen gjorde kommunen om mätningarna med 3D-teknik för att ha korrekta uppgifter inför en eventuell rättegång.
– När vi räknade om kollade vi densitet på olika material och fick en schablonvikt. Det har överskridits med det dubbla, säger miljöinspektören Mattias Pedersen.
Nu uppskattas mängden osorterat skräp till 16 000 ton. Och det giftiga högarna med nermalda bildelar landar också på 16 000 ton. Totalt blir det 32 000 ton sopor som samlats på hög i Marhult.
– Och vi har räknat rätt lågt, säger Mattias Pedersen om mätmetoden.
Tidskrävande arbete
Återvinningsföretagen som hyrde in sig på sågverkstomten var tvungna att redovisa för kommunen vilken typ av avfallsverksamhet de tänkt bedriva.
– Ansvaret ligger på företagen och på fastighetsägaren, säger miljöinspektör Mattias Pedersen till SVT.
När uppgifterna om var avfallet kom ifrån och hur det transporterats dit uteblev började kommunen misstänka att Marhult blivit en plats för illegal sopdumpning.
”Komplicerad juridisk situation”
Företrädarna för företaget som lämnat osorterade sopor i Marhult hade flera konkurser bakom sig när de ansökte om miljöfarlig verksamhet hos kommunen.
Kunde kommunen anat att något inte stod rätt till?
– Miljö- och byggnadsnämnden får inte använda personers bakgrund för att neka någons verksamhet när det kommer till avfallsverksamhet.
Varför har kommunen inte gjort något tidigare?
– Det visar sig först efter ett tag att man misskött en verksamhet. Då kan vi använda oss av administrativa verktyg, som föreläggande och vite, men allt sådant tar tid. Det är en komplicerad juridisk situation.
– Man kan fråga sig om lagstiftningen bör ses över när det kommer till avfallsbranschen, säger Mattias Pedersen.