Glasbuksområdet i Lindshammar finns med på Länsstyrelsen i Kronobergs lista över de tio mest förorenade områdena. Nyligen togs också prover för första gången inne i lokalerna.
– Det visade sig att människor rör sig i lokalerna och vi visste inte hur halterna såg ut. Därför beslutade vi oss för att ta prover, säger Britta Palm, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Kronoberg.
Vad visade proverna?
– Det visade sig att det var höga halter av framförallt arsenik, bly och kadmium. Vi vill därför inte ha människor som vistas där eftersom det finns stora risker för negativa hälsoeffekter.
I klippet får de se vart proverna togs och höra hur du exponeras om du befinner dig i lokalen.
Proverna visade bland annat att arsenikhalten låg högt över akuttoxiska gränsen för barn, som ligger på 100. I lokalen uppmättes värden på 600.
Varningsskyltar har satts upp
Nyligen, efter provtagningarna, sattes varningsskyltar upp på flera ställen på fastigheten, men det finns tecken på att personer ändå tagit sig in i den förorenade fastigheten.
De gamla övergivna lokalerna lockar bland annat personer som är intresserade av att fotografera övergivna platser och i olika forum på nätet kan man hitta bilder från Lindshammar glasbruk.
– Jag kan förstå att det är spännande med stora övergivna industrilokaler, men man vet inte alltid vad som kan finnas i lokalerna.
Dröjer innan området saneras
Länsstyrelsen arbetar för att Lindshammar glasbruk ska bli undersökt och åtgärdat, men det ser ut att ta lång tid. Fastigheten är herrelös, efter att ägaren gått i konkurs och ansvarsförhållandena är väldigt komplexa. Det är därför oklart vem som ska betala.
– Vi håller på att utreda hur vi ska gå vidare, men nästa steg är att göra en huvudstudie, en mer omfattande undersökning.
Länsstyrelsens förhoppning är att en huvudstudie ska kunna genomföras 2024, men det kan också dra ut på tiden. Sedan skulle det dröja ytterligare några år innan en sanering skulle kunna bli verklighet.
Lindshammars Glasbruk
Ett av de mest kända konstverket från Lindshammars glasbruk är den stora glasobelisken på Sergels torg i Stockholm. Den är en 130 ton tunga glaspelare och är tillverkad av stål, vilken är beklädd och klädd med glas från Lindshammars glasbruk. Den ritades av Edvin Öhrström och invigdes 1974.
Glasillverkningen i Lindshammar startade 1905 och fram till 1991 tillverkade glasbruket blykristall. Bruket har använt både bly, arsenik och kadmium i tillverkningen.
En del av glasbruksområdet ligger i Uppvidinge kommun, en annan del, deponin och en fotbollsplan som är byggd på fyllnadsmassor som innehåller restprodukter från glasbruket, ligger i Vetlanda kommun.
Den senaste ägaren till glasbruksfastigheten försattes i konkurs 2020.