• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppvidinge kommun tar en stor risk när de tar över deponin i Marhult. Hör kommunalrådet förklara varför i klippet. Foto: Timo Menke

Uppvidinge kommun har bestämt sig – ska ta över sopberget i Marhult

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i sommaren har Uppvidinges kommunalråd Simon Bring (SD) fattat beslutet att kommunen ska ta över den gamla sågverkstomten i Marhult, och därmed får de även ansvaret för sopberget på området.

Tusentals ton sopor har genom åren olagligen dumpats på en industritomt i den lilla orten Marhult i Uppvidinge kommun. Området har varit föremål för en miljöbrottsutredning, och grannar har haft problem med råttor och nedskräpning. När de senaste fastighetsägarnas bolag, Marhult industri, gick i konkurs i december öppnades en möjlighet för kommunen att få ordning på det riskklassade området.

– Det har varit en huvudvärk för oss. Vi har varit rådvilla. Hur ska vi göra? Vi har undersökt alla möjligheter, för det finns ju potential för området, säger Simon Bring.

Sopberget i Marhult

Under sommaren löpte överlåtelseförbudet för fastigheten ut, och därför blev det snabba puckar för kommunen att agera. Genvägen blev en expropriation, det vill säga att fastigheten överlåts till kommunen från konkursförvaltaren utan att krav, som viten och restriktioner, medföljer.

– Det är bättre för oss, än att vi köper fastigheten. Vi slipper kraven men behåller rättigheten att påbörja sanering, säger Simon Bring.

– Det är en stor yta med många hektar, en fin fastighet för industrier. Det finns potential när saneringsbiten väl är löst, säger Simon Bring (SD) om framtiden för soptomten i Marhult. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Saneringskostnad: 50 till 90 miljoner kronor

Konkursförvaltarna bedömer att området har ett negativt marknadsvärde då en sanering kan kosta från 50 till 90 miljoner kronor. Det är pengar som det går att söka bidrag för, men kommunen är inte garanterad att få dessa bidrag.

– Vi tar en risk här, men vi är beredda att göra det, säger Simon Bring.

Kommunstyrelsen ska ta det slutgiltiga beslutet om expropriering av fastigheten den 21 augusti.

KLIPP: Sopberget i Marhult: Detta har hänt: (från år 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet