”Vi har fått en del remisser till oss och kommer följa upp under året hur många det är”, säger Amanda Wikerstål psykolog på familjehälsan. Foto: Arkivbild TT och SVT

Nyblivna pappor som mår dåligt fångas upp av BVC

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av 2019 erbjuds även pappor, eller den ickefödande föräldern, ett samtal på barnavårdscentralen. Tidigare har det varit fokus på mammans mående drygt två månader efter en förlossningen. Men nu fångas båda föräldrarna upp.

Det började som ett pilotprojekt i Kronobergs län för några år sedan och sedan årsskiftet ingår det i det nationella barnhälsovårdsprogrammet. Samtalet till den andra föräldern ska erbjudas drygt tre till fem månader efter att barnet fötts.

Då ställs frågor om hur personen mår, föräldraskapet, relationen till barnet och det ska också fångas upp om det behövs mer hjälp, och om remiss till psykolog på familjehälsan ska ges.

–  Vi har fått en del remisser till oss och kommer följa upp under året hur många det är. Och även hur många som tackar ja till det här samtalet på barnavårdscentralen, om det leder till extrastöd på BVC eller om det blir remiss till psykolog hos oss, säger Amanda Wikerstål, psykolog på familjehälsan.

Har tagits emot väl

Enligt första utvärderingarna från länets barnavårdscentraler så tas samtalet emot väl av den ickefödande föräldern. Amanda Wikerstål berättar att det genom samtalet på BVC kommer fram om till exempel föräldern redan har kontakt med vuxenpsykiatrin, eller om det finns relationsproblem. Allt för att sedan kunna stötta föräldrarna.

– Det kan vara viktigt att veta för barnets skull så att man kan ge vägledning och rådgivning, säger Amanda Wikerstål.

Det har länge varit ett problem att inga metoder funnits för hur ett samtal med pappan, eller den icke födande föräldern, ska gå till men som nu arbetats fram.

Se mer om det i klippet ovan.

KONTAKTA OSS: Är du pappa eller den icke födande föräldern och har haft ett sådant här samtal? Eller skulle du vilja ha det? Vad tänker du om det här? Tyck till i vår chatt nedan eller hör av dig till oss på smaland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.