Under 2024 berättade SVT Småland i två olika inslag om Jennie och Eva. Båda hade en långt framskriden livmoderhalscancer och hade kommit till vägs ände med sina behandlingar i den offentligt finansierade vården.
Nu vädjade de till allmänheten för att få hjälp att finansiera privata behandlingar utomlands som de trodde kunde ge dem längre tid att leva –och fick ett stort gensvar: Tillsammans samlade de in över 2,5 miljoner kronor.
Ökad trend: Patienter söker vård utomlands
Att cancerpatienter reser utomlands för behandlingar när de uttömt sina behandlingsmöjligheter i den svenska vården har blivit vanligare. Om det vittnar flera svenska cancerläkare.
– Den utvecklingen vi har i samhället idag är en ökad tillgänglighet till kunskap på nätet där man kan söka mycket saker som är på gång. Men bara för att det finns där behöver det inte betyda att det är beprövat eller att det finns evidens för det, säger Magnus Lagerlund, verksamhetschef på onkologen i Kalmar.
Han är även ordförande för nationella onkologichefsrådet, där frågan om privatbehandlingar utomlands varit uppe för diskussion.
Insamlingar för alternativ vård
Det finns ingen statistik på hur många som reser utomlands för privat cancervård, eftersom behandlingar som inte ges av den svenska vården i regel inte ersätts av Försäkringskassan.
En amerikansk studie av annonser på Gofundme.com, den största insamlingssidan för medicinska ändamål som finns på nätet, visade att en tredjedel av de cancerpatienter som samlade in pengar planerade att göra alternativa behandlingar, som ett sista försök vid långt framskriden sjukdom.
– Det finns en stark vilja att hjälpa, men sen är frågan om det engagemanget kan användas till något som kunde hjälpa fler, säger Magnus Lagerlund.