En kvinna med headset sitter vid en datorskärm och deltar i ett videosamtal, där en man är synlig på skärmen. Det finns en vattenflaska i närheten och en anteckningsbok på skrivbordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henning Saupe har tidigare bott i Sverige där han också praktiserade som läkare. Hans dagklinik Arcadiakliniken utanför Kassel i Tyskland lockar en handfull svenska patienter per år, bland annat Eva Gudmundsdottir, som betalade 350 000 kronor för en behandling – men avled knappt en månad efter hon lämnat kliniken. Foto: Gry Nanker/SVT

Tyska cancer-kliniken: ”Alla äger rätten att bestämma över sin egen kropp”

Uppdaterad
Publicerad

Borde den tyska kliniken ha tagit emot Eva som patient? Henning Saupe, medicinskt ansvarig och grundare av Arcadiakliniken, menar att det handlar om läkaretikens skyldighet att hjälpa – och patientens rätt att bestämma över sin egen kropp.

Eva från Kalmar var svårt sjuk i cancer när hon åkte till kliniken i Tyskland. Bara veckor efter besöket var hon död.

Arcadiakliniken behandlar inte vem som helst, understryker Henning Saupe. Först görs en medicinsk bakgrundskontroll där patienten ombeds skicka in alla relevanta journaler. Därefter gör man en bedömning om patienten är hjälpt av behandlingen som ges på kliniken eller inte – en bedömning man delar både muntligt och skriftligt med patienten.

– Min förpliktelse är att ge patienten en realistisk bedömning om jag kan hjälpa eller inte, säger han till SVT.

Evas hälsotillstånd vid ankomst

På sin tid vid kliniken i Tyskland upptäcktes vätska runt hjärtat på Eva, perikardit, ett tecken på att cancern är i ett sent stadium, och huvudskälet till att behandlingen i Tyskland inte förlängdes.

Evas syster säger till SVT att detta noterades i Evas journaler redan i våras, innan hon åkte till Tyskland, men i samtal med tyska kliniken har systern fått veta att detta inte var något kliniken kände till när de tog emot henne.

SVT har försökt få fram journalerna från april, men eftersom Evas journaler är låsta sedan hennes bortgång har det inte varit möjligt.

Sjukhusmiljö med en person som visar ett fredstecken och har elektroder anslutna, samt en ram med en porträttbild av samma person placerad på en bordsyta med blommor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva samlade ihop 350 000 kronor för att bekosta sin cancerbehandling i Tyskland. I tre veckor stannade hon kvar på kliniken. Bara veckor efter hemkomsten gick Eva bort. Foto: Privat och SVT

”Kan inte tvinga patienten att skicka mer”

Henning Saupe kan inte uttala sig specifikt om Evas fall på grund av sekretess, men svarar generellt:

– Patienter kan ju undanhålla viktig information och det förekommer att patienten är i ett sämre skick på ankomstdagen än det som var kommunicerat veckan innan. Men vi kan inte tvinga patienten att skicka mer än det patienten väljer att dela med oss.

Han säger att det även är många cancerpatienter som befinner sig i en gråzon hälsomässigt där man ena dagen kan ta en lång promenad och nästa dag inte kan ta sig ur sängen. Förloppet kan gå mycket snabbt.

Klinikens svar på kritiken

Hur ser du på kritiken från svenska cancervården att ni privatkliniker tar emot cancerpatienter trots att de kan ha falska förhoppningar om vad den här behandlingen ska ge?

– Jag förstår den. Och jag bjuder in alla som kritiserar att diskutera med mig. Jag tror jag lever upp till de etiska förväntningar som man har på en läkare. Det ligger mig varmt om hjärtat att berätta sanningen för mina patienter. Samtidigt vill jag visa möjligheter att förbättra situationen, hur den än ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.