Sjukhusmiljö med en person som visar ett fredstecken och har elektroder anslutna, samt en ram med en porträttbild av samma person placerad på en bordsyta med blommor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva samlade ihop 350 000 kronor för att bekosta sin cancerbehandling i Tyskland. I tre veckor stannade hon kvar på kliniken. Bara veckor efter hemkomsten gick Eva bort. Foto: Privat och SVT

Eva samlade 350 000 kronor till cancervård i Tyskland – dog tre veckor efter resan

Uppdaterad
Publicerad

Cancersjuka Evas insamling drog in hundratusentals kronor till hennes behandling på en privat cancerklinik i Tyskland. Men behandlingen kom för sent. Ändå tycker Evas anhöriga att hon gjorde rätt som reste.

– Det betydde jättemycket för henne att hon kände att hon tagit det beslutet själv, säger Evas lillasyster, Linda Gudmundsdottir.

Eva från Kalmar var i trettioårsåldern när hon drabbades av livmoderhalscancer. Hon bodde i Norge när hon fick beskedet och livmodern opererades bort. Men två år senare var cancern tillbaka.

Sommaren 2024 hade Eva genomgått nio omgångar med cellgifter, utan resultat, cancern hade spridit sig till flera organ och hon hade drabbats av vätska i hjärtsäcken.

Det var då Eva fastnade för den holistiska privatkliniken Arcadia i Tyskland.

Varför kände sig Eva sviken av cancervården i Norge och sökte vård privat? Hör systern berätta i videon nedan:

En person sitter på en soffa i en inbjudande inomhusmiljö. Det finns mjuka kuddar i olika färger i förgrunden och en lampa syns i bakgrunden. Stämningen är lugn och intim.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evas syster Linda Gudmundsdottir berättar att Eva efter cancerbeskedet fick träffa många olika läkare. Linda tror att det gjorde att Eva tappade tilliten till vården och sökte sig till privata alternativ. Foto: William Frykfeldt/SVT

Behandlades med C-vitamin

På Arcadiakliniken lovades Eva vård som kombinerar traditionella cellgifter med naturmedicin, gruppterapi och behandlingar utan tillräckligt stöd i vetenskapen – och som därför inte används av sjukvården i Sverige eller Norge.

Eva behandlades med hypertermi, en omdiskuterad behandling där radiovågor orsakar feber i kroppen. Hon behandlades också med höga doser C-vitamin, insulinterapi och infusioner av naturläkemedel samtidigt som hon fick låga doser av cellgifter.

För tre veckors behandling, kost och logi betalade Eva 350 000 kronor.

Svenska läkare har kritiserat privatkliniker som Arcadia eftersom erfarenheten är att patienterna inte blir bättre av behandlingarna, de kan snarare få mer lidande av biverkningarna.

Hör Magnus Lagerlund – ordförande för nationella onkologichefsrådet om riskerna med utlandsresor

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar fundraising-sidor för cancerbehandlingar med insamlingsbelopp och namn på personer som hjälper till. Den högra sektionen visar en sjukvårdsarbetare klädd i blå scrubs, som står i en sjukhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På crowdfundingsidor samlas miljontals kronor in till cancerdrabbades utlandsbehandlingar – behandlingar som riskerar att göra dem sjukare, menar cancerläkaren Magnus Lagerlund. Hör hur han resonerar i klippet. Foto: Kajsa Lappalainen/SVT

Skickades hem från Tyskland

Tanken var att förlänga treveckorsbehandlingen, men läkaren på kliniken satte stopp. Vätska kring hjärtat behövde utredas var beskedet. Att hon haft det sedan april månad var inget som kliniken kände till när de skrev in henne.

Inom ett dygn efter att hon landat i Sverige igen lades Eva in på länssjukhuset med en blodpropp i lungan. Därefter började organen att stänga ner. Läkarna i Kalmar konstaterade att mer cellgifter skulle vara livsförkortande.

Den 22 september gick Eva bort i sitt föräldrahem i Lindsdal utanför Kalmar.

Trots ett chockartat förlopp tror hennes syster Linda att tiden på privatkliniken gjorde Eva gott.

– Det var värt varenda krona. Det betydde jättemycket för henne att känna att hon gjorde något aktivt för sin sjukdom, och att hon tagit det beslutet själv.

En kvinna med headset sitter vid en datorskärm och deltar i ett videosamtal, där en man är synlig på skärmen. Det finns en vattenflaska i närheten och en anteckningsbok på skrivbordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henning Saupe har tidigare bott i Sverige där han också praktiserade som läkare. Hans dagklinik Arkadiakliniken utanför Kassel i Tyskland lockar en handfull svenska patienter per år, bland annat Eva Gudmundsdottir, som betalade 350 000 kronor för en behandling – men avled knappt en månad efter hon lämnat kliniken. Foto: Gry Nanker/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.