Det kallas integrativ cancervård, att man kombinerar kroppsliga och själsliga behandlingar med klassiska cancerbehandlingar. Syftet är att förbättra behandlingsresultaten, minska biverkningar och öka välbefinnandet hos svårt sjuka cancerpatienter.
SVT har bland annat berättat om Eva från Kalmar som betalade drygt 350 000 kronor ur egen ficka för en sådan behandling.
Saknar stöd i vetenskapen
Vissa av behandlingarna har ett visst vetenskapligt stöd för att exempelvis minska biverkningarna, men majoriteten av behandlingarna har svagt eller inget stöd när det gäller att förbättra patientens chanser att få bort cancern.
Behandlingarna består av höga doser c-vitamin, infusioner med syntetiskt framställda naturpreparat som gurkmeja och mistel, insulinbehandling för att sänka blodsockernivåerna och hypertermi, där radiovågor orsakar feber i tumörerna som ska göra dem mer mottagliga för cellgifter.
Metoderna som används på Arcadiakliniken sågas av gyncancerläkaren Henrik Falconer vid Karolinska universitetssjukhuset.
Kliniken: Bara läkemedelsjättarna kan få behandlingar godkända
Henning Saupe är cancerläkare och grundare till Arcadiakliniken. Han säger till SVT att det visst finns många studier som visar på goda effekter av behandlingarna de ger, men inte tillräckligt många och stora studier.
Han menar att kraven för att erhålla stämpeln ”evidensbaserad” är så högt ställda och kräver så många stora studier att i princip bara stora läkemedelsjättar har råd med det.
– Jag kan inte vänta 20 år innan en kommitté betraktar hypertermi som evidensbaserad. Jag har praktiserat det i snart 20 år och jag vet att det fungerar, säger han.
Arcadiakliniken har tidigare haft verksamhet i Sverige – men fick stänga efter ett beslut från Socialstyrelsen. Sedan dess har en handfull svenska patienter varje år sökt sig till kliniken. Se mer i videon nedan.