En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en man med en vit skjorta som gestikulerar medan han pratar. Den högra sidan visar en person som ligger på en behandlingsbänk täckt med en metallisk filt, med en apparat ansluten som förmodligen används för medicinsk behandling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora företag med miljardintressen hindrar nya, innovativa cancerbehandlingar från att undersökas, säger Henning Saupe, grundare till Arcadiakliniken. Där använder man behandlingar som inte är evidensbaserade på cancerpatienter. Foto: SVT och privat

Omstridd värmebehandling och c-vitamin – det betalar cancerpatienter för på tyska kliniken

Publicerad

När den svenska vården inte har fler behandlingar att erbjuda, reser svårt sjuka cancerpatienter utomlands. Flera av resorna går till en klinik i Bad Emstal, Tyskland, där behandlingar som hypertermi och infusioner med naturpreparat ges. Metoderna är omstridda och saknar tillräckligt vetenskapligt stöd.

– Om det jag har gjort i 30 år inte vore framgångsrikt hade jag slutat för längesen, säger Henning Saupe, cancerläkare och grundare till kliniken.

Det kallas integrativ cancervård, att man kombinerar kroppsliga och själsliga behandlingar med klassiska cancerbehandlingar. Syftet är att förbättra behandlingsresultaten, minska biverkningar och öka välbefinnandet hos svårt sjuka cancerpatienter.

SVT har bland annat berättat om Eva från Kalmar som betalade drygt 350 000 kronor ur egen ficka för en sådan behandling.

Sjukhusmiljö med en person som visar ett fredstecken och har elektroder anslutna, samt en ram med en porträttbild av samma person placerad på en bordsyta med blommor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva samlade ihop 350 000 kronor för att bekosta sin cancerbehandling i Tyskland. I tre veckor stannade hon kvar på kliniken. Bara veckor efter hemkomsten gick Eva bort. Foto: Privat och SVT

Saknar stöd i vetenskapen

Vissa av behandlingarna har ett visst vetenskapligt stöd för att exempelvis minska biverkningarna, men majoriteten av behandlingarna har svagt eller inget stöd när det gäller att förbättra patientens chanser att få bort cancern.

Behandlingarna består av höga doser c-vitamin, infusioner med syntetiskt framställda naturpreparat som gurkmeja och mistel, insulinbehandling för att sänka blodsockernivåerna och hypertermi, där radiovågor orsakar feber i tumörerna som ska göra dem mer mottagliga för cellgifter.

Metoderna som används på Arcadiakliniken sågas av gyncancerläkaren Henrik Falconer vid Karolinska universitetssjukhuset.

En manlig vårdpersonal iförd en blå arbetsklädsel står framför en modern sjukhusmiljö med stora fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer in en myndig tysk läkare och säger att det här finns det lång forskning på. Och det kanske det gör, men det kanske är dålig forskning”. Hör Henrik Falconer i klippet. Foto: Andreas Andersson/Karolinska institutet

Kliniken: Bara läkemedelsjättarna kan få behandlingar godkända

Henning Saupe är cancerläkare och grundare till Arcadiakliniken. Han säger till SVT att det visst finns många studier som visar på goda effekter av behandlingarna de ger, men inte tillräckligt många och stora studier.

Han menar att kraven för att erhålla stämpeln ”evidensbaserad” är så högt ställda och kräver så många stora studier att i princip bara stora läkemedelsjättar har råd med det.

– Jag kan inte vänta 20 år innan en kommitté betraktar hypertermi som evidensbaserad. Jag har praktiserat det i snart 20 år och jag vet att det fungerar, säger han.

Arcadiakliniken har tidigare haft verksamhet i Sverige – men fick stänga efter ett beslut från Socialstyrelsen. Sedan dess har en handfull svenska patienter varje år sökt sig till kliniken. Se mer i videon nedan.

En man i blå t-shirt använder en träklubba för att spela på en ljudskål under en behandling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värmebehandling och gurkmeja – den tyska kliniken har uppmärksammats för sina omstridda cancerbehandlingar. I videon får du en sammanfattning av turerna kring Arcadiakliniken. Foto: Arcadiaklinikens Youtubekanal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.