Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar skyddsombudet Johanna Vrågård om vilka krav facket nu ställer på region Kronoberg. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Vårdförbundet vill att Arbetsmiljöverket granskar Region Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha framfört krav på en förbättrad arbetsmiljö på akutmottagningen i Växjö under lång tid har Vårdförbundet nu kopplat in Arbetsmiljöverket. Man anser inte att sjukhusledningens åtgärder räcker.

Johanna Gustafsson Vrågård som är sjuksköterska och skyddsombud på akuten i Växjö har länge haft en dialog med cheferna kring att hon och hennes kollegor upplever en mycket pressad arbetssituation.

– Arbetsmiljön har ju varit skakig milt sagt under en längre period. Vi ser att det finns mer att göra, och därför vill vi ha hjälp av Arbetsmiljöverket för att se vad arbetsgivaren kan göra för vår skull, säger hon.

Växjö

Vårdförbundet ställer tre krav i skrivelsen som de nu lämnat över till Arbetsmiljöverket.

Hör facket presentera kraven i listan ovan.

”Vi är för få”

Sjukhusledningen har nyligen presenterat en lista med åtgärder för att komma till rätta med problemen, bland annat att man ska göra en översyn av scheman under våren, men det räcker inte enligt vårdförbundet, som nu har vänt sig till Arbetsmiljöverket.

– Vårt patientinflöde har ökat väldigt mycket den senaste tiden, på kvällar och nattetid. Där stämmer inte vår bemanning med hur det ser ut, för dagtid har vi god bemanning. Vid klockan 23 är vi bara två sjuksköterskor kvar på nästan omkring 30 patienter. Vi är för få, säger Johanna Vrågård.

SVT Småland har sökt sjukhusledningen för en kommentar, men de har ännu inte tagit del av skrivelsen från facket.

KLIPP: Facklig kritik: Fick inte mer personal trots inställda operationer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Särskilt i Växjö är trycker på sjukvården extemt hårt. Nu ställs planerade operationer in. Foto: Region Kronoberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet