Ökad vedeldning ger sämre luftkvalitet – oro inför vintern

Publicerad

Efterfrågan på ved har varit rekordstor i höst när många rustat för en vinter som förväntas få skyhöga elpriser. Men om fler börjar elda med ved i våra städer och tätorter ökar hälsoriskerna.

– Vi ska vara uppmärksamma på partiklar från vedeldning för det påverkar både vår hälsa och miljö. Våra luftvägar påverkas starkt, säger Helené Rasmusson, ordförande i luftvårdsförbundet i Kalmar län och miljöskyddsinspektör på Kalmar kommun.

Vilka grupper är särskilt känsliga? 

– Små barn, men även äldre och givetvis personer med redan nedsatt lungkapacitet.  

Enligt Naturvårdsverket beräknas utsläpp från vedeldning bidra med att cirka 1 000 personer om året i Sverige dör i förtid.

I juli i år publicerades också en ny nordisk studie vid Umeå universitet där forskarna tittat på hur många dödsfall som vedeldning orsakat i fyra nordiska städer. De kunde se att Oslo har flest dödsfall som kan kopplas till vedeldning. I Oslo är vedeldning i småhus och lägenheter vanligare än i övriga städer som ingick i undersökningen. 

– Det kan bli ganska höga halter om många eldar med ved, särskilt om man har gammal utrustning där utsläppen är höga, säger Bertil Forsberg, senior professor på avdelningen Hållbar hälsa vid Umeå universitet.

Kommuner kan begränsa

Kommunen ansvarar för den lokala luftkvaliteten, och de kan vid behov ange regler för vedeldning i lokala föreskrifter. Kalmar är en kommun som har valt att ha sådana föreskrifter. 

– Det innebär bland annat att vi inte får elda hushållsavfall eller behandlat trä, utan det är ved som gäller, eller pellets om man har vedpanna, säger miljöskyddsinspektör Helené Rasmusson.  

Påverka mycket genom att elda rätt 

Vedeldning är en stor källa till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige, men genom att elda rätt kan utsläppen minska med upp till 50 procent.

KLIPP: Så får du fart på brasan på rätt sätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.