Det var efter en anmälan om nedskräpning vid badstranden som Borgholms kommun uppmärksammade att det saknades en strandskyddsdispens för campingverksamhet. Först verkade dock problemet vara lättlöst. Föreningen som driver campingen skickade in en ansökan, och Borgholms Kommun – som gärna vill att verksamheten ska leva vidare – godkände ansökan.
Men Länsstyrelsen såg brister i ansökan och vill nu pröva beslutet. Myndigheterna hänvisar till det generella strandskyddet som kom 1975.
Jakt på fotografier och kvitton
Nu bollas ärendet mellan Borgholms kommun och Länsstyrelsen. Länsstyrelsen kräver att kommunen får fram bevis för att campingverksamhet pågått på platsen innan strandskyddslagen trädde i kraft.
Just nu letar kommunen efter fotografier och gamla kvitton för att rädda den lilla campingverksamheten, och därmed hålla vägen till stranden öppen. Runstens Bygdegårdsförening, som idag driver campingen, har gjort enkäter där campare berättar om sina besök vid platsen tidigt 70-tal.
Man har också fått in fotografier som skall visa tält på platsen före 1975.
Jobb och bad försvinner
Hotet om nedläggning har upprört många i området. Verksamheten ger ringar på vattnet för byarna i området, och många ungdomar sysselsätts vid campingen under sommaren. Dessutom skulle en stängning göra det populära Bjärbybadet mycket svårtillgängligt.
– Meningen är väl att det inte ska finnas någon campingverksamhet och då kommer också markägarna sätta upp en bom för vägen eftersom underhålls med pengar från campingverksamheten, säger Alf Holmgren ordförande Runstens byggdegårdsförening.
Länsstyrelsens beräknas komma med ett yttrande i mitten på juni. Campingen kommer oavsett kunna bedriva sin verksamhet under denna sommar. Campingen drevs av markägarna själva fram till 1985 då Runstens idrottsföreningen tog över driften. Sedan 1994 drivs den ideellt av Runstens Bygdegårdförening.
Strandskydd
1975 infördes generellt strandskydd. Syftet var att säkra områden för bad och friluftsliv enligt allemansrätten. Redan planlagda områden undantogs.
Strandskyddet innebär att det är förbjudet att:
• Bygga nytt.
• Ändra befintliga byggnader eller deras användning så att de inskränker allmänhetens tillgång till stränder.
• Utöka sin så kallade privata zon/hemfridszon på mark som är tillgänglig för allmänheten (genom att till exempel ställa ut utemöbler, anlägga gräsmattor eller rabatter).
• Gräva eller förbereda byggnationer.
• Uppföra anläggningar eller anordningar (till exempel bryggor, pirar, vägar och parkeringsplatser) i ett område som annars är tillgängligt enligt allemansrätten.
• Väsentligt förändra livsvillkoren för djur och växter. Kan t ex handla om muddring eller om avverkning av mer än ett fåtal träd. (7 kap. 15 § MB)
Källa: Länsstyrelsen