Oppositionsrådet Christopher Dywik (KD) motsätter sig inte bygget men ifrågasätter platsen som kommunen valt för moskébygget. Foto: SVT/Privat

Oppositionsrådet om moskébygget: ”Geologiska förutsättningarna är dåliga”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsrådet Christopher Dywik (KD) menar att oppositionen inte motsätter sig att det byggs en moské i Kalmar men man är emot att den byggs på den plats i Norrliden som kommunen föreslagit.

Under torsdagen godkände en knapp majoritet av samhällsbyggnadsnämnden den detaljplan där bland annat moskén i Norrliden finns med.

Detaljplanen går nu ut för samråd, där bland annat allmänheten kan komma in med åsikter kring planen. En av de som röstade emot detaljplanen var oppositionsrådet Christopher Dywik (KD) som tycker platsen som kommunen hänvisat moskén till inte lämpar sig för att bygga på.

– De geologiska förutsättningarna är dåliga och risken för sättningar och översvämningar är överhängande, säger Christopher Dywik (KD) i ett mejl till SVT.

”Mer grönska i området – inte mindre”

Christopher Dywik (KD) hänvisar också till att Kalmar kommun under en lång tid byggt bort grönområden och att just den plats som valts ut för moskén ingår i kommunens grönstrukturplan som ett område med höga naturvärden för biologisk mångfald

– Mer grönska i området, inte mindre, är en viktig förutsättning för en ekologisk, socialt och socioekonomiskt hållbar stadsutveckling, säger Christopher Dywik (KD).

Början av processen

Det dröjer dock ett tag innan moskén kan börja byggas. Detaljplanen är nu godkänd för samråd och först efter att den vunnit laga kraft kan det bli möjligt för det muslimska trossamfundet att söka bygglov.

Bild på hur den kommande moskén i Kalmar är tänkt att se ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detaljplanen släpptes igenom i och med att en majoritet i samhällsbyggnadsnämnden sa ja till planen. Foto: Muslimska trossamfundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.