Bild på hur den kommande moskén i Kalmar är tänkt att se ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samhällsbyggnadsnämnden andre vice ordförande Leila ben Larbi (V) berättar om torsdagens beslut om Kalmarmoskén som kan se ut som på bilden ovan. Foto: Muslimska trossamfundet

Viktigt steg taget för ny moské i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen gav Kalmar kommun grönt ljus åt detaljplanen som ligger till grund för bygget av en ny moské i Kalmar.

Samhällsbyggnadsnämnden röstade under dagen igenom den föreslagna detaljplanen för en ny moské.

– Vi har röstat för att skicka vidare detaljplanen till samråd så att allmänheten får tycka till, säger Leila ben Larbi (V), andre vice ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

Det var en oenig nämnd som röstade vidare detaljplanen med siffrorna sex ledamöter för och fem mot. På ja-sidan fanns den politiska majoriteten i form av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. På nej-sidan fanns oppositionen bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

– Det var ingen överraskning att röstningen föll ut så. Vi vet att vi är delade i frågan.

Än återstår att söka bygglov

Efter samrådet kommer detaljplanen arbetas vidare med för att därefter vinna laga kraft. Då blir det möjligt för muslimska trossamfundet att söka bygglov och först efter det kan bygget komma igång.

– Jag skulle tro att det kommer komma in många synpunkter under samrådet. Den här frågan har redan engagerat invånarna, säger Leila ben Larbi (V).

Moskén kommer placeras i området Norrliden och anledningen till att föreningen vill bygga en ny är att man inte får plats i sin nuvarande lokal.

Har fått in 11 miljoner kronor till moskén

För att finansiera projektet har föreningen gått ut med en insamling i sociala medier och har hittills fått in drygt 11 miljoner kronor, vilket är vad som behövs för att börja bygga.

Den nya moskén kommer att vara 750 kvadratmeter stor och inkludera även en aktivitetsplats och en park.

Under året har Sverigedemokraterna i Kalmar samlat in namnunderskrifter i ett försök att få till en kommunal folkomröstning mot moskébygget i Norrliden. För att nå dit krävs i ett första skede 5600 namnunderskrifter insamlade under en sexmånaders period.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en framgångsrik insamling via sociala medier hade muslimska trossamfundet i Kalmar fått in nästan 11 miljoner kronor i september. Hör Anel Fisic i klippet från 15 september. Foto: Hazem Dakel/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.