Simon Gates glasskål ”Bacchuståget” klubbades den 21 november på auktionshuset Bukowskis ”Modern art + design”-auktion efter en lång och intensiv budgivning med både svenska och internationella budgivare på plats i salen, på telefon och online.
Utropspriset på 200 000 kronor fick en rejäl ökning när skålen ropades in för 900 000 kronor, vilket tillsammans med provision och avgifter gav ett totalt slutpris på 1 102 500 kronor.
– Det känns fantastiskt att intresset är så stort hos både våra svenska och internationella kunder. 1920-talet var en blomstrande tid för svensk design och begreppet Swedish Grace fick sitt ordentliga genombrott på Parisutställningen 1925, där bland annat Simon Gates skål ”Bacchuståget” ställdes ut, säger Eva Seeman, ansvarig specialist design och modernt konsthantverk.
Tog 300 timmar att gravera
Skålen är formgiven av Simon Gate, som kom till glasbruket i Orrefors 1916. Den utsmyckas av graverad dekor av vinguden Bacchus tillsammans med kvinnor och män, och djur som drar en kärra med en vintunna.
Just den här skålen tillverkades år 1926 och graverades av Arthur Diessner. Bacchuståget gjorders i två olika utföranden, denna variant är av samma modell som den som ställdes ur i Paris 1925, med en helt slät mynningskant.
– Vad jag vet har cirka 13 exemplar tillverkats sedan 1925 och det tog omkring 300 arbetstimmar att gravera skålen, det vill säga ungefär åtta veckor, berättar Eva Seeman.
Berättar inte vem köparen är
Bukowskis går av hänsyn till integritet inte ut med vem som blir ”Bacchustågets” nya ägare, men de berättar att om det skulle vara så att ett museum köpt skålen kommer detta att bli offentligt efter ett tag.