en man håller upp sin mobiltelefon där en Google-recension kan skymtas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Askenberger kämpade för att få bort de gamla recensionerna, men fick ingen respons av Google. Hör mer i videon. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Erik bytte kafélokal i Almvik – nya ägaren behöll de fina betygen på Google

Uppdaterad
Publicerad

Erik Askenberger drev hyllade Almviks café som hade över 300 topprecensioner på Google. Men när verksamheten behövde växa och flyttade till en ny adress i Almvik följde inte de fina recensionerna med. Nu lockar de kunder till Eriks konkurrent – den nya ägaren till Almviks café.

I samband med flytten så valde Erik att byta namn på verksamheten till Almviks mathantverk, eftersom det tidigare namnet varit så knutet till lokalen vid E22:an.

Men namnbytet i kombination med en ny adress gjorde att Erik tvingades skapa en helt ny sida och de gamla recensionerna blev kvar.

Googlerecensioner

Fler recensioner på gamla kaféet

Åren gick och Almviks café markerades som permanent stängd. Men i juni i år tog en ny ägare över. Då återaktiverade Google alla gamla recensioner från 2022 och bakåt automatiskt – och Almviks café hamnade därmed överst i Googlesökningarna på grund av de många positiva recensionerna.

– När folk ska välja vilken restaurang de går till så väljer de kanske Almviks café för att de har fler recensioner. Men det är ju jag som har samlat ihop dem, säger Erik Askenberger.

Hör honom – och Almviks cafés nya ägare – berätta i klippet ovan.

Google: Går att flytta recensioner

Först när SVT börjar ställa frågor till Google börjar det hända något.

Ett par dagar efter vi mejlat flyttas plötsligt Eriks gamla recensioner från Almviks café till hans nuvarande verksamhet.

Men något svar på varför inaktuella recensioner kan ligga kvar får vi inte från Google. De svarar bara kort i en mejlkommentar att företagare ska kunna ändra sin adress med hjälp av Googles portal för företagare och då även ta gamla recensioner med sig.

”Känner sig väldigt liten”

Vad som hänt i Eriks fall kan företrädare för Google Sverige, som SVT är i kontakt med, inte svara på. Inte heller varför man inte agerat trots att Erik försökt kontakta dem i flera månader om att ta bort de gamla recensionerna.

– Jag är en väldigt liten företagare och så är det ett av världens största företag som försvårar för mig. Man känner sig väldigt liten, säger Erik Askenberger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Googlerecensioner

Mer i ämnet