Foto: SVT/Svenska kyrkan

Pastoralchefen: ”Vi har agerat utifrån våra förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

I förhörsprotokoll säger personal från Diakonicentrum i Växjö att de förstod att det fanns en handfull ”bossar” bland tiggarna som använde deras lokaler, samt att dessa bodde i fina hus hemma i Bulgarien.

– Vi har reagerat och agerat utifrån de förutsättningar som vi som verksamhet har haft, säger pastoralchef Åsa Ingvert.

Tiggare bor i hus utan toalett och med stampat jordgolv hemma i Bulgarien, samtidigt som de som misstänks ha utnyttjat dem bor i hus med murar och gulddekorationer. Det är vad som framgår av de bilder som visades upp när den omfattande rättegången om människohandel genom tiggeri inleddes igår.

Av förundersökningen framgår att några av de som jobbat med migranterna på Diakonicentrum, där det erbjuds frukost och ett begränsat antal sängplatser, gjort en resa till Bulgarien och själva sett de stora skillnaderna i levnadsstandard. Resan bekostades med egna pengar.

Människohandel med tiggare

Liten grupp ”bossar”

En medarbetare säger i förhör att hon förstod att en liten grupp ”bossar” ordnade så att nya grupper med fattiga människor kunde komma till Sverige och tigga, och att de på något sätt tjänade på den verksamheten. Hon säger också att hon förstod att de som tiggde inte fick behålla allt som de fick ihop.

– Man behöver inte vara någon raketforskare för att konstatera att någon har någon högre position än någon annan, säger en annan medarbetare.

Personerna med högre position ska ha tillbringat mer tid på Diakonicentrum än de som var ute och tiggde.

Åsa Ingvert tycker det är ”svårt att säga” om det finns någonting som personalen borde ha gjort annorlunda, eftersom de inte själva har sett något kriminellt beteende.

Ska inte spana

– Vårt uppdrag är inte att spana på gästerna så som polisen har haft i uppdrag att spana och under lång tid utrett och samlat sin helhetsbedömning. Vi har sett varje person som kommer som individ, som medmänniska, säger hon.

Att det funnits en hierarki inom gruppen har delvis kunnat förklaras av att man har sagt att det har funnits släktband och att man lyssnar mer på de som är äldre, menar hon.

Huruvida personalen har gjort någon polisanmälan vill hon inte svara på.

– Vad gäller kontakten med polisen så kommenterar jag inte det så mycket mer än att vi har en god dialog med polisen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet