Under nio månader fick 100 personer som lider av psykisk ohälsa och som har dålig ekonomi ta emot 500 kronor i månaden.
Pengarna fick deltagarna spendera som de ville, utan krav på redovisning eller motprestation. Bland annat användes pengarna till att köpa träningskläder, gymkort, träffa vänner och barnbarn, middagar och bowlingträffar.
Mådde mycket bättre
Deltagarnas välmående mättes både innan, under och efter studien, och resultatet jämfördes sedan med en referensgrupp som inte fått pengar.
– Det var stora skillnader i gruppen som fick pengarna jämfört med den grupp som inte fick pengar. I genomsnitt gick det att se betydliga förbättringar i pengagruppen när det gällde ångest och depressionssympton, säger Alain Topor, vetenskaplig ledare för studien.
Kan man då säga att pengar kan vara en bättre medicin än piller för vissa?
– Jag tror att för vissa människor kan pengar vara en väsentlig del i att de får en bättre psykisk hälsa. Det visar sig att en del av det som vi inom psykiatrin tror är psykiska problem kanske är sociala problem. Man har inte råd att ha ett socialt liv, säger forskningsledaren Alain Topor.
Han berättar även att antalet dagar som personerna spenderade i sluten psykiatrisk vård minskade kraftigt under studiens gång.