Under fredagen gick polisen ut med att föremålet som hittades i torsdags var skarpt. Men det är ännu oklart hur pass stor skada det hade kunnat orsaka. Foto: Hamed Ubaidi

Polisen efter explosiva fyndet: ”Massiv inhämtning”

Uppdaterad
Publicerad

Det skarpa föremålet som hittades under torsdagen är ännu inte identifierat. Polisen söker nu igenom övervakningskameror och förhör vittnen i jakt på misstänkta.

– Det är en ganska massiv inhämtning som pågår just nu, säger Susanne Nylander, förundersökningsledare på grova brott i Kalmar till SVT.

Tros inte orsaka ”större skada”

Föremålet har tagits i beslag och har skickats på analys. I nuläget är det fortsatt oklart hur pass stor skada de explosiva ämnena hade kunnat orsaka, men man har hunnit göra en första bedömning.

– Som det ser ut nu med den lilla informationen jag har hade föremålet inte kunnat göra någon större skada, säger Susanne Nylander, som dock betonar att det är tidigt i utredningen och att föremålet behöver undersökas närmare.

Ser ni någon koppling till organiserad brottslighet eller gängkriminalitet?

– Ingenting i nuläget men det kan inte uteslutas. Det kommer att klarna, men det finns inga sådana indikationer just nu, säger Tomas Johansson, polisens presstalesperson.

Inlindad i folie

Det var på torsdagseftermiddagen som polisen larmades sedan en mamma och hennes son hittat en kasse där något som såg ut som en sprängladdning invirad i folie med en kort stubin låg.

Senare under kvällen kunde nationella bombskyddet omhänderta föremålet, som visade sig vara skarpt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.