En tredelad bild. Vänster visar en kvinna med kort hår som pratar. I mitten syns en blå flagga med texten Småland Airport. Till höger syns en man med glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Behöver näringslivet i Kronoberg verkligen en flygplats? Hör regionrådet Ida Eriksson (M) och Växjös kommunalråd Magnus P Wåhlin (MP) i klippet ovan. Foto: William Frykfeldt/SVT

Politikern om krisen för Småland Airport i Växjö: ”Ska inte subventionera charter”

Publicerad

Stockholmsflyget från Växjö ser ut att försvinna efter årsskiftet. Samtidigt vill Småland Airport ha dubbla driftbidrag – kommer politikerna vilja rädda den krisande flygplatsen?

Flygplatsen vill att ägarna dubblar driftsstödet – från tio till 20 miljoner kronor per år enligt dokument som SVT tagit del av.

”Det egna kapitalet kommer vara förbrukat under första halvåret 2025. Detta är allvarligt och kräver åtgärd”, skrev flygplatsens ordförande Roland Gustbée (M) för en månad sedan, till ägarna Region Kronoberg, Växjö kommun och Alvesta kommun.

Igår kom beskedet att SAS inte kommer satsa på en Stockholmslinje efter årsskiftet – SVT har har frågat politiker om man är villiga på att ge mer pengar, även om inrikesflyget försvinner.

”Inte subventionera charter”

– Stockholmsflygets försvinnande spelar stor roll. Skattebetalarnas pengar ska inte gå till att subventionera charterresor, säger Magnus P Wåhlin (MP) kommunalråd i Växjö.

Han menar att det minskande resandet med inrikesflygen visar att flyget inte är särskilt viktigt för näringslivet.

Regionrådet Ida Eriksson (M) håller inte med.

– Flygplatsen betyder väldigt mycket för våra invånare och vårt näringsliv. Vår inställning från majoriteten är att vi ska utveckla flygplatsen. I och med det är vi också beredda att tillföra mer pengar, säger hon.

Påverkar gårdagens besked från SAS er bedömning?

– Vi får detta besked nu. Men det betyder inte att det står sig för all framtid. Styrelsen har ett uppdrag att säkra inrikesflyget.

SD: Använd flyget mer

Vänsterpartiets kommunalråd Maria Garmer, säger att det inte är aktuellt med mer bidrag – medan samarbetspartiet Socialdemokraterna inte vill ge något besked.

– Jag har inget att säga i dagsläget. Vi har efterfrågat mer underlag och väntar på det, säger Malin Lauber (S).

Regionpolitikern Robert Fredriksson (SD) säger att han i grunden är positiv till att bidra mer till flygplatsen. Dessutom menar han att regionen borde ändra sin resepolicy, så att de själva flyger mer.

– Lika gärna som att ge bidrag kan vi använda flyget. Det är en del av den infrastruktur vi behöver.

Nu ska ju SAS inte flyga från Växjö till Stockholm från januari, påverkar det din bedömning?

– Nej, jag vågar hoppas att vi får en Stockholmslinje inom inte allt för lång framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.