Lastbilar i snöväder och mörker med lamporna påslagna. Två guldklädda poliser i tjocka kläder i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En civil insatsperson kan exempelvis rycka ut till en trafikolycka och inleda en räddningsinsats i väntan på att räddningstjänsten hinner fram. Foto: Johan Nilsson/TT

Privatpersoner larmas ut vid olyckor: ”Måste vara mentalt förberedda”

Publicerad

Det behövs fler civila insatspersoner, människor som efter viss utbildning, kan rycka ut på larm och påbörja en insats innan räddningstjänsten är på plats.

– När vi har civila insatspersoner i samhället får vi någon som i händelse av exempelvis en brand kan springa dit och börja släcka, säger Peter Helge, räddningschef i Vimmerby kommun.

Den som vill bli civil insatsperson behöver först få utbildning inom brandskydd och sjukvård. Efter godkänd utbildning kan hen anmäla sig som civil insatsperson och därefter få larm från SOS via en app i telefonen.

– Vi larmar inte civila insatspersoner på alla larm. Handlar det till exempel om brand i industri så är det för många risker inblandade. Det kan snarare vara brand i en villa. Men det är helt frivilligt att svara på larmet.

Drivs som projekt

Under det senaste året har civil insatsperson börjat drivas mer organiserat som ett projekt på initiativ av Brandskyddsföreningen. Föreningen samarbetar bland annat med MSB, räddningstjänsten och försäkringsbolag runt om i landet.

Men Peter Helge säger att det är viktigt att själv fundera på om det är något man vill innan man ger sig in i det.

– På en olycksplats kan det vara en viss stress. Man bör därför fundera lite själv på om man är mentalt förberedd och verkligen vill göra det här.

Vad är en civil insatsperson (CIP)?

• En civil insatsperson (CIP) är en frivillig som med en kort utbildning och visst stöd snabbt kan informeras om en händelse via SOS alarm och hjälpa till vid till exempel bränder, olyckor, hjärtstopp eller andra incidenter.

• De civila insatspersonerna ska inte ersätta räddningstjänsten, utan komplettera den.

• Genom initiativ från främst räddningstjänst och lokala brandskyddsföreningar har CIP med god framgång redan etablerats på flera orter i landet.

• Brandskyddsföreningen som är en rikstäckande organisation, med tjugo lokala Brandskyddsföreningar och restvärdeledare över hela landet, har som mål att skapa ett fungerande och rikstäckande nätverk med CIP.

Källa: Brandskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.