Skyddsmask 90 används sedan tidigare av både försvarsmakten och polisen, men då masken inte uppfyller EU:s säkerhetskrav – och därmed saknar CE-märkning – har masken inte varit tillåten att användas av andra. Inte heller av räddningstjänsten.
Undantag till 31 december 2020
Men den 18 mars valde Arbetsmiljöverket att göra ett tillfälligt undantag. Enligt myndigheten får personlig skyddsutrustning som saknar CE-märkning får användas för att skydda personal mot smittrisker vid pandemi Covid-19. Undantaget gäller till sista december 2020.
Räddningstjänsten i Vimmerby hade fått dispens redan innan undantaget infördes.
– Vi måste kunna säkerställa att vår personal skyddas från smitta när de åker ut på larm, för om vi får för många sjuka kommer vi inte kunna hjälpa tredje man. Det är en ren försiktighetsåtgärd för framtiden, säger Håkan Westerback, säkerhetssamordnare på Vimmerby kommun.
– Idag ingår det i vårt uppdrag att bistå ambulanssjukvården till exempel, vet man då att det är en corona-smittad patient vi ska hjälpa så är det definitivt läge att använda masken. Hamnar vi senare i ett läge där vi har en hög allmän smittspridning i kommunen kan det bli aktuellt att använda den så fort vi lämnar stationen, men det beror på hur läget utvecklar sig, berättar han.
Skyddsmasken del av kärnenergiberedskapen
Masken distribuerades ut till landets räddningstjänster i mitten av 1990-talet och finns därför redan i lager på många håll. Försvarsmakten kommer dessutom att starta en nyproduktion av masken som därmed får CE-märkning.
I Vimmerby var skyddsmask 90 en del av utrustningen fram till 2018, då den förbjöds av EU.
– Eftersom vi är en del av ett kärnkraftslän har vi extra beredskap och skyddsmask 90 var fram tilll 2018 en del av beredskapsutrustningen som skulle användas om en kärnkraftsolycka skulle inträffa i Oskarshamn, berättar Håkan Westerback.
Kan användas av fler
Även Ljungby, Västervik, Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Nybro och Tranås kommun hade sedan tidigare ansökt om dispens för räddningstjänsten. I Ljungby kommun ser man även att det skulle kunna bli aktuellt att skyddsmasken används av annan kommunal personal.
– Det är spekulativt och beror på hur saker utvecklas, men jag kan tänka mig att det i något läge skulle kunna bli aktuellt att exempelvis hemtjänsten skulle bära masken för att undvika smitta, säger Carl Håkansson, räddningschef på räddningstjänsten i Ljungby.
Verksamheter som nu kan använda skyddsmasken
1. ambulans- och räddningstjänst,
2. Försvarsmakten, Polismyndigheten och andra som ska upprätthålla allmän ordning samt
3. hälso- och sjukvården.
Källa: Arbetsmiljöverket