Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionen vill se nationella riktlinjer innan de kan omvärdera frågan. Foto: SVT

Region Kalmar om fettsugning vid lipödem: ”Oklart om det är en bra metod eller inte”

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar erbjuder inte patienter som lider av lipödem, fettsugningsoperationer. Det beror på att det enligt regionen inte finns vetenskapliga bevis eller nationella riktlinjer. Men frågan kan komma att omvärderas.

– Vi har hittils inte haft det som en del i vårt utbud, i likhet med andra regioner i landet. Det beror på att det vetenskapliga läget är så pass oklart om det här är en behandlingsmetod som är bra eller inte, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Region Jönköping ger samma svar till SVT. De vill precis som Region Kalmar invänta nationella riktlinjer kring lipödem.

Hör Johan Rosenqvist i klippet ovan.

Betalade själv 330 000 kronor för operation

61-åriga Eva Elsrud från Löttorp på norra Öland lider av sjukdomen. Hon bekostade sina fyra operationer på egen hand.

– I det ögonblick man ser att det här är en bra metod kommer det nog erbjudas till alla som uppfyller de kriterierna som kommer gälla, säger Johan Rosenqvist.

Det är först när det vetenskapliga underlaget finns, som regionen kan omvärdera frågan.

– Det pågår ett arbete på nationell nivå just nu. Man kommer titta på det inom ramen för regionernas kunskapsstyrningssystem. Så vi förväntar oss att det ska komma en tydlighet kring, om och i sådana fall, i vilka fall som kirurgisk behandling av lipödem kommer vara aktuellt, säger Johan Rosenqvist.

Vad är lipödem?

• Lipödem är en kronisk sjukdom i fettvävnaden som nästan enbart drabbar kvinnor. Sjukdomen bryter vanligtvis ut när kvinnor genomgår större hormonella förändringar, som i puberteten, under graviditet eller i klimakteriet.

• Vid lipödem ökar kroppens fettceller i storlek vilket gör att omfånget av framförallt stuss och ben ökar medan överkroppen har kvar samma storlek.

Det är inte helt klarlagt hur vanligt förekommande sjukdomen är men mörkertalet är troligen stort eftersom väldigt få kvinnor med lipödem uppmärksammas och får en korrekt diagnos i vården.

• Internationella studier har angett att 10% av den kvinnliga befolkningen kan vara drabbade av lipödem, men det behövs fler studier för att kunna bekräfta detta.

Källa: Johanna Falck, Hälsohögskolan vid Jönköping University.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.