Det var i ett mejl som skolsköterskor i Växjö kommun skickade ut för någon vecka sedan som Region Kronobergs ögonklinik beskrev vilka negativa effekter som omfattande skärmtid kan få för barns syn, och vad som kan göras för att mildra dem. Att vistas mer utomhus är en av de saker som lyfts fram och som även forskning har visat minskar risken för närsynthet.
”Max 40 minuter per dag”
Men texten innehåller också formuleringen ”för barn bör skärmtiden begränsas till max 40 minuter per dag” – ett påstående som helt saknar vetenskapligt stöd.
– Det som forskningen visar är att det inte är den totala mängden närarbete som avgör, utan att det är viktigt att ta pauser. Och om man tar en paus efter max 40 minuter så minskar det risken för närsynthet, säger Pelsin Demir som nyligen disputerade vid Linnéuniversitetet.
Hennes doktorsavhandling visar att utomhusvistelse och ögonens avstånd till skärmen, eller annat arbete som utförs på nära håll, spelar roll.
– Sitter man kortare än 20 centimeter från det man tittar på så löper man en större risk att utveckla närsynthet.
Men Pelsin Demir är ändå i grunden positiv till Region Kronobergs informationsblad.
Studien: De flesta sitter flera timmar om dagen – utöver skolarbetet
– Mycket av det som står i dokumentet stämmer väldigt bra och jag tycker det är ett bra initiativ från ögonkliniken som jag inte har sett att andra regioner har gjort. Men att maximalt 40 minuters skärmtid om dagen minskar risken för närsynthet är inte korrekt, säger hon till SVT Småland.
Dessutom, menar hon, är det långt ifrån den verklighet som de flesta barn och föräldrar lever i.
– I vår studie frågade vi barnen om hur mycket hur mycket tid de spenderar på närarbete per dag, och det handlar om omkring fem timmar per dag, utöver det de gör i skolan. Så det är väldigt svårt att begränsa sig till 40 minuter.