Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Universitetslektor Dino Viscovi underkänner regionens underlag kring skärmtid och närsynthet. Foto: SVT/Ida Andersson

Forskaren: Råd ska bygga på forskning – inte på en känsla

Publicerad

Dino Viscovi är lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Han menar att det är viktigt att det finns vetenskapligt underlag bakom de rekommendationer som vården ger till medborgarna.

Det var för någon vecka sedan som ett par skolsköterskor i Växjö kommun skickade ut ett mejl till vårdnadshavare. Ett av råden som stod i dokumentet, som kom från Region Kronobergs ögonklinik, var att skärmtiden för barn bör begränsas till maximalt 40 minuter om dagen. Ett påstående som enligt kliniken kommer från en föreläsning som en av deras medarbetare hört för fyra år sen.

Men det duger inte, enligt Dino Viscovi, som är lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– När man kommunicerar forskning och rekommendationer ska det alltid utgå från ett forskningsläge som man har kännedom om, inte som man har på känn, säger han till SVT Småland.

Skickar info om ny studie på skolbarn

Ögonkliniken har också i efterhand skickat en länk till ny studie, gjord på skolbarn på Irland. Enligt den ökar risken för närsynthet vid mer än två timmars skärmtid om dagen. Men inte heller där står det något om den absoluta gräns på 40 minuter som ögonkliniken skickade ut. Dessutom hade det ändå inte räckt med en enda studie, menar Dino Viscovi.

– Rekommendationer eller idéer som vi har ska ha ett solitt vetenskapligt stöd och ska bygga på ett forskningsläge och inte enskilda studier.

Växjö kommun har efter att SVT Småland börjat ställa frågor om utskicket, skickat ut ett förtydligande där det står att det inte finns några generella rekommendationer kring skärmtid för skolbarn. Ögonkliniken säger också att de har uppdaterat dokumentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.