Rekordmånga kvinnor på styrelseposter – ”Ett trendbrott”

Uppdaterad
Publicerad

80 procent av alla nytillkomna styrelseplatserna i Sverige det senaste året gick till kvinnor, visar ny rapport från Almi. Liknande trend syns i Kronoberg, Kalmar och Blekinge.

– Fler kvinnor siktar nu på ordförandeposten, säger Nils-Erik Persson, rekryterare vid StyrelseAkademien Sydost.

Kvoten i hela landet mellan antalet nya platser i styrelserna och antalet nytillkomna kvinnor har legat mellan 30 och 40 procent sedan 2013, då Almi började med sina mätningar. Kvoten för det senaste året är 80 procent då 1 001 av de 1 302 nytillkomna styrelseplatserna gick till kvinnor.

Styrelseplatser uppstår när till exempel nya företag startas eller när ett företag expanderar sin verksamhet. 

– Förra året anställdes bara kvinnor till styrelseposter och vi kan absolut säga att vi upplever ett trendbrott. Det mest anmärkningsvärda hos oss är att fler kvinnor söker till ordförandeposten, säger Nils-Erik Persson, styrelserekryterare på Styrelseakademien Sydost.

Gå utanför nätverken

Även om andelen kvinnor blir större består styrelserna i landet mestadels av män som idag innehar 80 procent av platserna. Dessutom är mycket få styrelser jämställda, endast 16 procent, enligt rapporten.

– I slutändan är det mångfald som gör skillnad och rekryterare behöver leta efter kompetenta personer utanför sina nätverk. Kvinnor ska inte vara rädda att tacka ja till högre befattningar, säger Tina Helin, som är styrelseordförande på Prefabsystem Syd i Växjö.

Rapporten är baserad på företag med minst fem miljoner kronor i omsättning och/eller minst fem anställda med minst två ordinarie ledamöter i styrelsen. Det handlar om totalt 59 044 aktiebolag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.