Magnus Hellström Ottenby fågelstation med en svarhätta flyttfågel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Hellström, chef på Ottenby fågelstation, med en svarthätta som just ringmärkts i handen. ”I år har många fåglar anlänt två till tre veckor tidigare, det är extremt ovanligt”, säger han. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Rekordtidiga flyttfåglar på Öland – anlände flera veckor för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Tiden för när flyttfåglar anländer till Ottenby fågelstation på Öland fortsätter att flyttas. Redan 2 april ringmärktes en ladusvala som följdes av flera tropikflyttare. Detta har inte hänt under de nästan 80 år som stationen funnits.

– I år hade vi ladusvalor, flugsnappare, rödstjärtar och många andra arter här den 1-2 april, säger Magnus Hellström som är chef vid Ottenby fågelstation.

Måste skilja på väder och klimat

I genomsnitt anländer flyttfåglarna numer en vecka tidigare jämfört med 40-50 år sedan, enligt observationer vid Ottenby fågelstation på Öland, något som Vetenskapsradion var först med att berätta. Men årets ankomst ligger bra mycket tidigare än så för flera arter.

– I år pratar vi alltså om två till tre veckor tidigare för en del arter. Det händer varje år att någon enstaka individ kommer tidigare, men 2024 är det många som kommer rekordtidigt till Skandinavien, säger han.

Vad beror det här på?

– Det är viktigt att skilja på väder och klimat. En förklaringsmodell är att det helt enkelt funnits gott om mat, det vill säga insekter, för de här fåglarna. Tittar man på vad som hänt på den europeiska kontinenten så ser man att både februari och mars var rekordvarma, säger Magnus Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.